El Defensor del Pacient registra una quarta part menys de denúncies a Girona

Adverteix que Catalunya és la comunitat amb major temps d’espera per a visites amb el metge de família

Intervenció de pròtesi de genoll a l'hospital Trueta en una imatge d'arxiu.

Intervenció de pròtesi de genoll a l'hospital Trueta en una imatge d'arxiu. / ICS Girona

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’associació el Defensor del Pacient, que treballa a favor dels drets dels usuaris de la sanitat, va atendre l’any passat una quarantena de casos a les comarques gironines. Concretament, segons la memòria de l’entitat, durant el 2023 va portar 48 casos contra hospitals gironins, el que suposa un descens de divuit denúncies respecte al 2022, un 27% menys.

Es tracta de la xifra més baixa de la darrera dècada i s’allunya de màxims registrats fa pocs anys, com per exemple el 2016, quan es va superar el llindar de 100, amb un total de 106. 

La davallada coincideix amb la tendència a la baixa de la resta de Catalunya, on el Defensor del Pacient va rebre un total de 1.406 reclamacions, un 13% menys que l’any anterior i és la xifra més baixa del recompte de l’associació, que afirma que és una de les comunitats on «més han baixat les negligències». Del total, 68 denúncies van ser per mort.

Per demarcacions, a part dels de Girona, hi ha 1.199 casos a Barcelona, 129 a Tarragona i 30 a Lleida. Els hospitals més denunciats són els de Vall d’Hebron, Bellvitge, el Clínic, Germans Trias i Pujol i Sant Joan de Déu. 

El Defensor del Pacient adverteix que Catalunya és la comunitat amb més temps d’espera per a visites amb el metge de família, que en alguns casos se situa entre els 15 i 20 dies, indiquen des de l’associació. L’entitat alerta que l’espera es dispara quan la cita és amb l’especialista, que pot arribar als 8 mesos en els casos de Traumatologia.

Davant d’aquesta situació, l’associació apunta que caldria potenciar l’atenció primària amb més proves diagnòstiques i cirurgies menors, però afegeix que necessita més inversió. Altres dèficits a Catalunya que recull l’informe és la falta de pediatres en les zones rurals, suplir la manca de radiòlegs per metges de família i la falta de mitjans públics per a l’atenció de les persones grans i dependents.

Prevenció de la salut mental

En termes generals a nivell estatal, el Defensor del Pacient ha rebut 12.071 casos per negligència mèdica el 2023, 13.611 el 2022. L’associació recull 602 casos de mort per negligència, 699 l’any anterior.

El Defensor del Pacient avisa d’una falta «alarmant» de professionals sanitaris i la necessitat d’impulsar l’atenció primària, així com programes de prevenció de la salut mental. D’altra banda, l’associació aposta per la «conveniència» de fer un estudi psicològic previ a totes les persones que se sotmeten a cirurgia estètica davant l’increment d’aquestes operacions. També alerta que la justícia està «col·lapsada» i que mai abans des de l’associació havien assistit a tantes substitucions processals per pacients que van morir sense veure al final del procés judicial com el 2023.