La sostenibilitat i la intel·ligència artificial protagonitzen els Premis Manel Xifra i Boada

Els guardons reconeixen a Carme Torres, a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial, i a Jordi Brull

Foto de família dels guardonats | ENGINYERSGI

Foto de família dels guardonats | ENGINYERSGI / DdG. Girona

Redacció

Redacció

La cerimònia de lliurament dels Premis Manel Xifra i Boada celebrada dijous a l’Auditori Josep Irla de Girona va posar de manifest la importància de l’enginyeria per a construir infraestructures d’energia verda i s’han guardonat casos d’èxit en l’àmbit de la intel·ligència artificial.

Carme Torras, premi a la transferència de coneixement tècnic i tecnològic

La pionera en el món de la intel·ligència artificial, Carme Torras, va rebre el Premi Manel Xifra i Boada a la transferència de coneixement tècnic i tecnològic.Torras és llicenciada en matemàtiques, doctora en informàtica i experta en intel·ligència artificial i robòtica. També és la directora del grup de recerca en robòtica assistencial de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial. La seva recerca està centrada en la conjunció entre robòtica i IA, creant un nou estil d’enginyeria basat en la biologia i la psicologia. Després de rebre el premi, ha ofert una conferència sobre els robots assistencials destacant que cal tenir un esperit crític davant les màquines i ser conscients que se’n pot fer un ús ètic de la tecnologia.

L’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), premi al Grup de Recerca Aplicada o Centre Tecnològic

L’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) va ser guardonat amb el Premi al Grup de Recerca Aplicada o Centre Tecnològic. El guardó el va recollir Carles Sierra, director de l’Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial. El IIIA-CSIC es va fundar fa trenta anys i actualment és un centre de recerca líder en intel·ligència artificial a Espanya i Europa per la seva àmplia experiència en aprenentatge automàtic, la representació del coneixement, les tecnologies d'acords o el processament del llenguatge natural.

Jordi Brull i Mir, premi a la Trajectòria Professional

El Premi Manel Xifra i Boada a la Trajectòria Professional ha estat atorgat a Jordi Brull i Mir, Enginyer Tècnic Industrial Electricista i Mecànic i Diplomat en Direcció d'Empreses. Brull és el CEO de la Fundació Eduard Soler, Escola del Treball del Ripollès. És un centre que ofereix formació professional reglada (Cicles Formatius de Grau Superior) o contínua en l’àmbit de la indústria i la tecnologia.

L'auditori Josep Irla va acollir l'entrega dels Premis Manel Xifra i Boada

L'auditori Josep Irla va acollir l'entrega dels Premis Manel Xifra i Boada / EnginyersGi

Premis als gardonats pel Patronat de l'EPS

Com és habitual, a l’acte també s’han lliurat els Premis Manel Xifra i Boada de reconeixement als guardonats pel Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG) amb titulacions afins a Enginyersgi. En aquesta edició s’ha reconegut a Ricard Casas i Del Olmo, graduat en Enginyeria en Electrònica Industrial i Automàtica; Joan Coma Martínez, graduat en Enginyeria Tecnologies Industrials; Eduard Nierga Carreiro, graduat en Enginyeria de Tecnologies Industrials; Pau Quintana i Casanovas, graduat en Enginyeria Mecànica; i Judith Pons i Tarrés, graduada en Enginyeria Biomèdica.

Més enllà de l’entrega de premis, durant l’acte també s’ha volgut recordar la figura de Josep Maria Terricabras, que va morir aquest dimarts. El filòsof i polític va col·laborar en diverses ocasions amb EnginyersGi escrivint articles o fent conferències per actes del col·legi. 

L'acte, impulsat ENGINYERS Gi i Comexi, va comptar amb la presència de diferents representants institucions, entre ells el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; la delegada territorial del Govern a Girona, Laia Cañigueral; i el president de la Diputació, Miquel Noguer.

Qui va ser Manel Xifra i Boada?

Els premis van néixer l'any 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els hi dona nom. Manel Xifra i Boada va contribuir en la creació dels premis i per aquest motiu, i abans d’obrir convocatòria, se li va atorgar al primer guardó a títol pòstum, ja que els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava.

Manel Xifra i Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l'Escola d'Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L'any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d'equip pel sector de l'embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d'honor d’ENGINYERS GI.

Imatge d'arxiu de Manel Xifra i Boada

Imatge d'arxiu de Manel Xifra i Boada / David Estany / DdG

Durant aquests anys, els Premis Manel Xifra han consolidat un esdeveniment que projecta els valors de la transmissió del coneixement i la tasca de l’enginyeria a la societat catalana, i a la gironina en particular. Organitzats pel Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i  , amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, compten amb el patrocini de Banc de Sabadell i Caixa d'Enginyers.

En les anteriors edicions el premi a la transmissió del coneixement científico-tècnic ha correspost a personatges tan destacats com Tomàs Molina, Elvira Carles, Rafael Pous, Eudald Carbonell, Andreu Mas-Colell, el programa de televisió Quèquicom, Peter J. Balsells, la Societat Catalana de Tecnologia, Josep Amat, Carles Riba, la Universitat de Girona, Jorge Wagensberg, Gabriel Ferraté, Eduard Punset, Joan Peracaula, Pedro Miguel Etxenike, i Joan Majó.

D'altra banda, en el reconeixement a la trajectòria professional s'ha premiat a persones clau com Jordi Forga, Narcís Bartina, Josep Ribas, Pere Bech, Joan Arimany, Josep Oller, Josep Sallent, Josep Viñas, Antoni Cabarrocas, Josep Juliol, Martirià Butinyà, Jordi Frigolé, Josep Bosch, Josep Serra, Josep Arnau, Joaquim Lleal, Josep Palau i Joan Vidal.

Des del 2015, any que es va instaurar el Premi al grup de recerca aplicada o centre tecnològic, s’ha lliurat aquest reconeixement al Barcelona Supercomputing Center, el grup de recerca AMADE, l’Institut de Ciències Fotòniques, el Sincrotró Alba, el Centre CIT-UPC, l’Institut Vicorob, Eurecat, i la Fundació CIM.