Una exposició a Púbol reivindica l’art tèxtil de la japonesa Mako Artigas

La Casa Estudi Caterina Roma exhibeix per primer cop els dissenys de l’artista, que ha treballat per grans firmes com Paco Rabanne o Nina Ricci

L’obra de Mako Artigas exposada a la Casa Estudi Caterina Roma de Púbol

L’obra de Mako Artigas exposada a la Casa Estudi Caterina Roma de Púbol / Casa Estudi Caterina Roma

Alba Carmona

Alba Carmona

La Casa Estudi Caterina Roma de Púbol exposa per primera vegada al públic els dissenys tèxtils de l’artista japonesa Mako Artigas. Amb l’exposició Mako Artigas. Tokyo-París-Barcelona, la Casa Estudi Caterina Roma presenta per primer cop una selecció dels treballs que van dur l’artista nipona, resident a Catalunya a treballar per firmes d’alta costura i prêt-à-porter com Paco Rabanne o Nina Ricci, i la reivindica com a «artista de primer nivell». 

Nascuda al Japó el 1937, Mako Artigas és una artista de renom internacional, però poc coneguda per al gran públic, que es va establir al país el 1960. La seva passió per l’art i la dedicació al disseny tèxtil la van convertir en una figura influent en el món de la moda, seguint la tradició familiar de la nissaga d’artistes Artigas, amb qui es va relacionar -i emparentar, amb el seu casament amb l’escultor i ceramista Joan Gardy Artigas- des de la seva arribada a Catalunya. 

Durant els anys setanta i vuitanta, Mako Artigas va treballar a París per a grans firmes de la moda francesa com Paco Rabanne, Nina Ricci i André Courrèges, que van fer servir els seus dissenys durant anys. 

La dissenyadora nipona, establerta a Catalunya des dels 60, mostra una vintena d’obres

El comissari de Mako Artigas. Tokyo-París-Barcelona, Ricard Bru, defineix la dissenyadora com «una artista excepcional que ha deixat una empremta significativa en el camp del disseny tèxtil». L’exposició de Púbol mostra una vintena de les seves obres de disseny tèxtil sobre paper japonès, en diàleg amb les ceràmiques de Caterina Roma, oferint una visió de la seva trajectòria artística i la seva empremta a la moda a través del temps. 

La majoria de les peces exposades són dibuixos en guaix, tintes a color i aquarel·la, però també s’hi realitzarà una projecció amb fotografies de l’artista i les seves obres. 

La mostra, que s’inaugura avui amb presència d’Artigas, de 86 anys, es podrà visitar fins al 16 de juliol.