Dos arquitectes fotògrafs guanyen la IX Beca Fotogràfica de Foto Torroella

La catalana Gael del Río i l’italià Luca Bani han presentat el projecte “Oddments”, que vol reflexionar sobre els romanents del processos creatius

Una de les imatges del projecte.

Una de les imatges del projecte. / GAEL DEL RIO/LUCA BANI

DdG

Dos arquitectes que han fet de la fotografia passió i ofici, la catalana Gael del Río i l’italià Luca Bani, són els guanyadors de la IX Beca Fotogràfica de l’Associació Foto Torroella. El jurat ha escollit el seu projecte Oddments, una reflexió sobre els romanents dels processos creatius, entre els presentats per 127 fotògrafs d’arreu del món, gairebé una quarantena més que en l’edició anterior. D’aquests, 41 des de Catalunya, 57 de la resta de l’Estat Espanyol, 22 de Sud-Amèrica i 7 d’altres països europeus. El premi comporta l'edició d'un llire i una exposició en la propera edició del festival Mirades.  

Gael del Río va estudiar arquitectura i va "trobar-se" amb la fotografia en la recta final de la seva carrera. A partir d’aquest moment, la seva vida personal i professional va virar progressivament en aquesta direcció i va completar estudis de fotografia. Actualment, a més de dedicar-se professionalment a la fotografia d’arquitectura, desenvolupa projectes artístics personals que s’han pogut veure a Arles, París o Barcelona. "M’interessen les imatges que siguin capaces de generar diferents lectures i connexions i que puguin generar ressonàncies al llarg del temps i amb obres d’altres disciplines", assegura la fotògraf catalana.

Luca Bani es va graduar en Arquitectura a Florència. Des del 2017 viu a Barcelona, on també es dedica professionalment a la fotografia d’arquitectura, a la vegada que desenvolupa els seus projectes personals. "Entenc la fotografia artística com un mitjà per explorar l’ésser humà i la seva essència mitjançant una observació introspectiva", explica el fotògraf italià, que enfoca la seva activitat artística cap a l’exteriorització d’allò immaterial "que cadascú té en el seu interior", a l’hora que persegueix una "estètica capaç d’expressar la poètica de l’instant".

Del Río i Bani qualifiquen Oddments d’un "projecte fotogràfic involuntari" on reflexionen sobre "les restes del discurs, sobre l’excedent del processos que tenen lloc a la cambra fosca, sobre tot allò que queda oblidat com en quadern de notes visuals preses massa ràpidament".

"Volem parlar sobre la manera com els retalls fotogràfics (proves a les quals no concedim més importància que la processal) contenen decisions espontànies reveladores d’una participació del subconscient, d’una intenció subjacent. Així, el projecte parteix de la constatació de que en totes les imatges s’hi condensen relats involuntaris que, d’entrada, desconeixem", expliquen Del Río i Bani.

Els finalistes d'aquesta convocatòria són: Façade, de Carlos Chavarría, Dejar que acontezca lo inesperado, de Lisa Pram, Migrant souls, de Maite González i In praise of the shadows, de Juan Carlos Ortiz.

La vuitena edició la va guanyar la fotògrafa xilena Inés Molina Javea pel seu projecte Ejercicios mínimos sobre un jardín de invierno, que ja fou presentat en forma de llibre en l’última edició del Festival Mirades, l’abril d’aquest 2023.