Gene Simmons (Kiss), Two Door Cinema Club i Madeleine Peyroux, a la Porta Ferrada

El festival acollirà trenta concerts d'artistes com Tom Jones, José González i Amaral

També formen part de la programació Robe, Xoel López, Mushka i Gregory Porter

Gene Simmons, en un concert de Kiss a Barcelona, en una imatge d’arxiu.

Gene Simmons, en un concert de Kiss a Barcelona, en una imatge d’arxiu. / Ferran Sendra

Alba Carmona

Alba Carmona

Gene Simmons, fins fa poc líder de Kiss; Two Door Cinema Club, Madeleine Peyroux i José González s’afegeixen al cartell del festival de la Porta Ferrada. Als artistes anunciats a finals de l’any passat, com Tom Jones, Julieta Venegas, Robe, Toquinho o Amaral, el certamen de Sant Feliu de Guíxols hi suma ara noms com els de Clara Peya, Gregory Porter o Xoel López, amb trenta actuacions repartides entre el Guíxols Arena; l’Espai Port, que recupera el pes perdut en les darreres edicions; i el monestir.

El director artístic del festival, Albert Mallol, remarca que la programació busca «obrir nous camins», sense oblidar els puntals del festival, com «el respecte pels grans de la música», el jazz i la música clàssica, que va ser l’origen del certamen més antic de Catalunya. Mallol apunta que el cartell no està complet, perquè falta anunciar cicles com el Delicatessen de veus femenines i alguna producció potent, però apunta que ha sigut un any «molt difícil» pel que fa a la contractació d’artistes internacionals a causa de la inflació i l’encariment dels costos de producció.

La seixanta-dosena edició de la cita ganxona, que aspira a revalidar els prop de 60.000 assistents de l’estiu passat, se celebrarà del 5 de juliol al 20 d’agost, amb un cartell que inclou tretze artistes internacionals en exclusiva i una vintena de debutants al festival.

És el cas de Gene Simmons, que pocs mesos després de la desaparició de Kiss actuarà per primera vegada a la Costa Brava el 13 d’agost en format banda; del porto-riqueny Gilberto Santa Rosa, més conegut com el Caballero de la Salsa, que debutarà a Porta Ferrada el 12 de juliol; el Tigre de Gal·les, que s’estrenarà al Guíxols Arena el 26 de juliol o Two Door Cinema Club, que el 17 d’agost saldarà un deute pendent amb el certamen empordanès, perquè hi havia d’actuar el 2020 i la pandèmia ho va fer impossible.

Després d’un parell d’anys amb la programació molt concentrada al Guíxols Arena, el festival «ha trobat l’equilibri» entre els seus dos escenaris principals, l’antic camp de Vilartagues per a les propostes de gran format i l’Espai Port, que permet un format més pròxim amb l’artista, amb capacitat per uns mil espectadors.

Així, per aquest escenari del moll hi passaran artistes com Gregory Porter (13 de juliol), un dels millors cantants de jazz a escala mundial, que fa anys que no visita Catalunya; Andrea Motis (19 de juliol), amb el seu projecte Febrero, amb més de vint músics a l’escenari o Madeleine Peyroux (20 de juliol), que farà al moll de Sant Feliu l’estrena del seu nou disc. Tots tres formen part d’un nou cicle, Voices of Jazz, amb el qual el festival vol donar entitat pròpia a l’apartat jazzístic, un dels seus trets distintius.

Per la seva banda, el Guíxols Arena acollirà els concerts d’Ara Malikian (6 d’agost), Xoel López (7 d’agost), el doblet de Guillem Gisbert i La Ludwig Band (15 d’agost) o una nit dedicada al rock espanyol dels 80 i 90 amb Seguridad Social i La Guardia (18 d’agost), abans d’acabar amb el suec José González el 19, un dels noms destacats de l’indie-folk mundial.

Segons subratllen els responsables, un terç de la programació serà en català, amb artistes com Mushka i Figa Flawas, que compartiran nit, o Antònia Font, amb la seva gira de teatres i auditoris.

L’església del monestir, l’origen del festival, serà l’escenari d’un nou cicle de clàssica, Solobach, que tindrà continuïtat en pròximes edicions i que té el seu focus en les obres per a solista de J. S. Bach. L’encetaran Fabio Biondi amb les partites i sonates per a violí sol, Miklós Perényi -l’únic deixeble viu de Pau Casals- amb les suites per a violoncel, i les Variacions Goldberg amb el clavicembalista francès Pierre Hantaï.

Com és habitual, el festival es posarà en marxa amb el Salat, la seva branca d’humor, que inclourà les actuacions d’Ángel Martín, Ana Morgade o Sílvia Abril.

Les entrades es posen a la venda aquest dimecres a partir de les 12.

«Anar un pas més enllà» amb un nou contracte pel 2025

El festival de la Porta Ferrada està organitzat per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i la promotora The Project, adjudicatària de la gestió a través d’un concurs públic.  Aquest 2024 és el darrer any del contracte vigent i el regidor responsable del certamen, Josep Saballs, ja avança que estan redactant el plec del nou, que s’estendrà del 2025 al 2028. 

Tot i mostrar-se molt satisfet per com ha anat l’aliança amb la companyia barcelonina, que ha permès passar dels 15.000 assistents del 2015 a fregar els 60.000 i tenir «una programació molt més diversa» que abans, el regidor assenyala que la intenció del proper concurs és «anar un pas més enllà». L’objectiu, diu, és que el festival de la Porta Ferrada es consolidi com un certamen «de referència» a nivell de Catalunya.

Els artistes confirmats de Porta Ferrada 2024

SALAT - ANDREU CASANOVA - 5 de juliol

SALAT - CHARLIE PEE - 5 de juliol

SALAT - ANGEL MARTÍN - 5 de juliol

SALAT - TXABI FRANQUESA - 6 de juliol

SALAT - FACU DÍAZ Y MIGUEL MALDONADO - 6 de juliol

SALAT - GRISON BEATBOX - 7 de juliol

SALAT - MENTES PELIGROSAS - 7 de juliol

GILBERTO SANTA ROSA - 12 de juliol

GREGORY PORTER - 13 de juliol

ANDREA MOTIS - 19 de juliol

MADELEINE PEYROUX - 20 de juliol

JULIETA VENEGAS - 26 de juliol

TOM JONES - 26 de juliol

CLARA PEYA - 27 de juliol

TOQUINHO - 28 de juliol

ARA MALIKIAN - 6 d'agost

XOEL LOPEZ - 7 d'agost

ANTÒNIA FONT - 8 d'agost

PIERRE HANTAI - 9 d'agost

ROBE - 10 d'agost

AMARAL - 11 d'agost

FABIO BIONDI - 12 d'agost

MUSHKAA - 12 d'agost

FIGA FLAWAS - 12 d'agost

GENE SIMMONS BAND - 13 d'agost

ORQUESTRA DE CAMERA CATALANA + CARLES MARIGO - 14 d'agost

HOMBRES G - 14 d'agost

LA LUDWIG BAND - 15 d'agost

GUILLEM GISBERT - 15 d'agost

TWO DOOR CINEMA CLUB - 17 d'agost

SEGURIDAD SOCIAL - 18 d'agost

JOSE GONZALEZ - 19 d'agost

MIKLOS PERENYI - 20 d'agost