Literatura i història en una gran obra

Les millors obres de les lletres gironines (17) Memòries de la revolució, de la guerra i de l’exili La projecció internacional d’Alexandre Deulofeu, de l’Argentina a Dinamarca, ultrapassa Figueres i l’Empordà; el preocupà, de forma notable, el passat, i si bé la seva obra més coneguda és «La matemàtica de la història», té una gran producció de la qual remarquem les seves memòries, que esdevenen una de les millors cròniques del dur període que li tocà de viure.

Josep Maria Figueres

Josep Maria Figueres

Aquestes memòries, en dos volums, el primer centrat en la guerra i fonamental per conèixer el conflicte a l’Empordà, i el segon en l’exili (Montpeller, Burdeus...) fins la tornada el 1947, contenen el dia a dia dels anys trenta vistos per un escriptor molt suggestiu. A Memòries de la revolució, de la guerra i de l’exili hi apareixen les vivències del dia a dia, fotografies i també altres materials rellevants per a contemplar la vida quotidiana, com uns apèndixs amb poemes, uns sonets dedicats a la seva esposa i afegitons memorialístics. Són tanmateix una aportació de relleu per la categoria, intel·ligència i habilitat del narrador.

Literatura i història en una gran obra

Literatura i història en una gran obra

Ens trobem amb un escriptor actiu i compromès amb el seu temps. A la tornada de l’exili no podrà continuar l’activitat docent que mantenia a l’Institut figuerenc de secundària. Haurà de recloure’s, com tants i tants republicans cultes, i sobreviure gràcies a la farmàcia que conreava d’abans. A l’exili escriu força, és redactor de la revista El Poble Català, que dirigeix Jaume Miravitlles. Visita amics, especialment interessant és la visita a Prada a Pompeu Fabra i Pau Casals. Aquest li guardarà els seus papers en un acte de generositat.

Literatura i història en una gran obra

Literatura i història en una gran obra

La dura vida de l’exili es manté amb mil i un oficis, de la verema a l’hort, de ser un obrer a tocar el piano i el saxo amb una troupe itinerant. Es belluga per les grans ciutats de la diàspora catalana –Tolosa, Montpeller, Prada...- fins que gairebé deu anys després torna al seu Empordà.

Literatura i història en una gran obra

Literatura i història en una gran obra

La crònica de la revolució, on fou alcalde de Figueres i testimoni de primera línia, dels mesos complexos de guerra, amb els atemptats ferotges dels dits incontrolats fins el maig del 1937 i els bombardeigs a població civil i cases particulars, i carrers i places, sense objectius militars, dels dits cristians i civilitzats defensors de l’ordre (!). És així un testimoni de primer ordre, una prosa periodística de ritme, detallista, hi apareixen els seus amics, com Josep Puig i Pujades o Ramon Guardiola i també les activitats i centres que la fan ser també una història de la capital de l’Empordà de primer ordre. El gran mèrit, el volum d’informació, no es deu a una memòria privilegiada sinó a la seva capacitat d’escriptura, els dietaris, detallistes, aporten moltes dades però en aquest cas no són del món particular i íntim, que també hi apareix sense excessos, sinó de la seva responsabilitat com a observador privilegiat, per formació i cultura, per alt nivell formatiu i les capacitats expressives que la configuren com una obra de molt i molt interès més enllà dels especialistes locals o dels estudiosos del conflicte. De bon llegir i editada en una única edició el 1974 per l’Editorial Emporitana.

Subscriu-te per seguir llegint