La Comissió de Mercats i Competència veu casos puntuals de comercialitzadores que cobren un 30% més per la llum

L'Associació de Consumidors exigeix que es revelin els noms de les companyies

Una usuària comprovant les noves tarifes després de rebre el rebut de la llum

Una usuària comprovant les noves tarifes després de rebre el rebut de la llum / Axel Àlvarez

EFE

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha detectat "casos puntuals" de comercialitzadores que eleven el terme d'energia mig facturat un 30% al qual correspondria.

La CNMC assenyala en un comunicat que ha constatat que "la gran majoria" dels comercialitzadors "han traslladat adequadament" la variació en els nous peatges elèctrics als contractes de subministrament existents abans de l'1 de juny.

El regulador indica, no obstant això, que existeix "un nombre de comercialitzadores que a més de la variació en el component regulat (peatges), han inclòs un increment en el cost de l'energia".

La CNMC assegura que ha sol·licitat a les comercialitzadores amb aquestes suposades infraccions que realitzin "les regularitzacions necessàries en els contractes dels seus consumidors de manera que incloguin els preus correctes i, a més, els informin de manera transparent".

Afegeix que "moltes" d'aquestes comercialitzadores "ja estan realitzant" aquestes regularitzacions.

L'organisme regulador informa que els consumidors "haurien de percebre" la compensació equivalent pels preus que haurien d'haver abonat des de l'1 de juny i adverteix a les comercialitzadores assenyalades que si no actuen "de manera diligent i adequada i amb la transparència necessària per al consumidor" podrien iniciar-se les actuacions oportunes.

En una primera anàlisi la CNMC ha tingut en compte la informació de les 25 comercialitzadores amb major quota de nombre de subministraments, la qual cosa representa una quota de mercat del 91% del total del nombre de punts de subministrament en mercat lliure en baixa tensió i, el 84% del total d'energia en mercat lliure en baixa tensió.

Facua exigeix a la CNMC que reveli les elèctriques que han inflat els preus

Facua ha reclamat a la CNMC que reveli els noms de les companyies elèctriques que "han inflat il·legalment el preu de l'energia als usuaris, aprofitant l'adaptació de les factures als nous trams horaris".

Facua ha dirigit un escrit a la CNMC en el qual l'adverteix que "no pot demorar la difusió d'aquestes dades perquè els usuaris puguin reclamar la devolució dels diners cobrats de més perquè no han estat informats de l'increment tarifari amb suficient antelació i transparència", ha informat en un comunicat.

Aquesta associació de consumidors considera "intolerable la falta de transparència de la Comissió que oculta els noms de les companyies elèctriques que han incorregut en aquesta il·legalitat", ja que ha insistit que dificulta la reclamació per part dels afectats de les quanties cobrades de més en els seus rebuts.

També ha reclamat al ministre de Consum, Alberto Garzón, que actuï i exigeixi a la CNMC que publiqui les dades de les elèctriques, així com que insti les autoritats autonòmiques de consum que apliquin sancions a les empreses implicades per les irregularitats comeses.