Girona és la quarta ciutat de Catalunya amb més startups

Les comarques gironines compten amb 67 empreses de nova creació, de les quals gairebé la meitat, 31, es troben a la capital de la província

El Conseller Roger Torrent presenta l’estudi sobre les startups a Catalunya el 2023.

El Conseller Roger Torrent presenta l’estudi sobre les startups a Catalunya el 2023. / Generalitat

Joel Lozano

Joel Lozano

Girona és la quarta ciutat de Catalunya amb més startups (31), les mateixes que Sabadell i només per darrere de Barcelona (1.376), Sant Cugat del Vallès (71) i Terrassa (32). A més, la capital de la província és l’única ciutat de les comarques gironines que es troba entre les deu localitats catalanes amb més empreses de nova creació, segons dades facilitades a aquest diari per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.

En total, a la província de Girona hi ha 67 startups (dades de l’any 2023). El Gironès és la comarca de la demarcació amb més startups (38), la segueixen la Selva (9); l’Alt Empordà (7), el Baix Empordà (6), el Pla de l’Estany (4) i la Garrotxa (3). Segons les xifres d’ACCIÓ, no consten empreses de nova creació ni a la Cerdanya ni al Ripollès.

El passat dimecres, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, va anunciar les xifres globals de Catalunya, que compta amb 2.102 startups, la xifra més alta de la sèrie històrica, un 4% més que l’any anterior. Aquest va ser una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per ACCIÓ que Torrent, juntament amb el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, van presentar en roda de premsa.

El titular d’Empresa i Treball va assegurar que «l’ecosistema de startups és un signe de modernitat i progrés del teixit empresarial català, és atractiu per la gran capacitat d’atraure talent i inversió estrangera, i és transformador pel seu elevat poder d’innovació i modernització». Pel conseller Torrent, «tenim un planter d’startups que ens fa ser molt optimistes de cara al present i sobretot al futur. La responsabilitat del Govern és acompanyar el creixement d’aquest ecosistema, així hi sortirà guanyant el sector i el conjunt del teixit empresarial del país». En aquest sentit, va afegir que «les startups ajuden a adaptar-se a les evolucions del mercat i trobar solucions a nivell tecnològic, especialment en l’àmbit més disruptiu».

Pel que fa a la dimensió de l’ecosistema, el document apunta que el nombre de startups catalanes ha crescut de manera ininterrompuda els darrers anys i s’ha gairebé duplicat des que es va analitzar per primera vegada l’ecosistema l’any 2016. De fet, el 48% de les startups catalanes s’ha creat en els darrers cinc anys, «fet que demostra el dinamisme de Catalunya en aquest àmbit», afirmen des del Govern. Des d’una perspectiva europea, StartupBlink, una de les consultores amb més prestigi internacional especialitzada en l’anàlisi d’ecosistemes de startups, ha reconegut recentment Barcelona com el millor ecosistema d’empreses emergents del sud d’Europa, detallen.

Des d’un punt de vista sectorial, les startups catalanes es dediquen a la salut (16,9%), els serveis empresarials i software (15,2%); les TIC i el mòbil (5,7%); l’alimentació (5,2%) i la sostenibilitat i energia(5%). També destaquen els àmbits del fintech (4,8%), els viatges i l’oci (4,4%), les tecnologies de l’educació (3,8%) o les dedicades al contingut i mitjans digitals (3,6%).

Més treballadors

L’informe conclou que les empreses emergents catalanes generen 20.600 llocs de treball (dades 2022), un 8% més que l’any anterior. És la primera vegada que se superen els 20.000 treballadors, que s’han duplicat des de l’inici de la sèrie històrica. En els darrers anys les startups catalanes han anat guanyant dimensió, ja que el 32% de les empreses tenen més de 10 treballadors, un percentatge que el 2020 era del 18%. Un altre indicador que demostra la maduresa de l’ecosistema és que el 54% de les startups de l’ecosistema compta amb algun fundador amb experiència prèvia en la creació d’startups, un percentatge que ha crescut 9 punts en els últims dos anys.

Des del punt de vista de la captació de talent, l’anàlisi destaca que gairebé un de cada quatre treballadors de startups catalanes (un 24%) són estrangers. De fet, Startup Heatmap Europe situa Barcelona com el segonhub d’startups preferit pels fundadors per crear una startup a la Unió Europea, només per darrere de Berlín. Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, «que per setè any consecutiu es consideri Barcelona com el segon hub d’Europa preferit pels fundadors de startups per crear una empresa emergent és un clar signe de maduresa i de comptar amb un ecosistema atractiu i consolidat».

Pel que fa al volum de negoci, l’estudi apunta que les empreses emergents catalanes facturen de manera agregada 2.112 milions d’euros (dades 2022), un 14% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie. Actualment, el 39% de les startups catalanes facturen més de mig milió d’euros anuals, mentre que el 2020 aquest percentatge era del 26%. 

Pel que fa a la inversió captada, durant el 2023 les startups catalanes han tancat 288 rondes de finançament amb un volum de 688 milions d’euros. Si s’analitzen períodes de temps més llargs , l’informe subratlla que en els darrers cinc anys (2019-2023) les empreses emergents catalanes han captat 5.276 milions d’euros, un 231% més que en el quinquenni anterior.

Subscriu-te per seguir llegint