Quim Salvi: "La pandèmia ha accelerat la transformació digital a la universitat"

· El rector de la UdG valora el final de curs 2022-23, la post Covid, l'arribada de la intel·ligència artificial, els trenta anys de la universitat i el futur Campus de Salut en ple procés de canvis perquè ara l'ensenyament "és al llarg de la vida"

· El Parc Científic és transformarà en el Parc de Recerca i Innovació per seguir evolucionant com a motor de la universitat

Quim Salvi, rector de la UdG

Quim Salvi, rector de la UdG / Marc Martí

Redacció

La revolució digital, la globalització i els efectes de la pandèmia sobre els sistemes i mètodes de l’ensenyament superior són alagunes de les qüestions que el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, analitza en el nou capítol de Girona Valley, un podcast impulsat per Diari de Girona i l’agència de comunicació digital La Factoria.

 «La pandèmia va ser una crisi de primer ordre i va portar molts sacrificis en molts àmbits, també a la universitat. Però també ha estat una oportunitat perquè ens ha permès accelerar en qüestions de transformació digital de la universitat com ara en el règim del teletreball», afirma Salvi durant la conversa amb Eduard Batle. 

Amb la postpandèmia, el rector de la UdG admet que, dins ja de la normalitat, l’alumnat té ara «més recursos en línia per poder seguir el seu aprenentatge».

Salvi, que és rector des del 2017 i va ser reelegit en el 2021, valora el seu mandat i la relació amb l’alumnat als quals els recomana que tinguin esperit crític però també esperit optimista: «Sempre el dic una frase que és força popular ‘protesta, però també proposa’ perquè, en general, la crítica sempre és una oportunitat de millora per fer una universitat millor».

Trenta anys de la UdG, suposa per al rector un moment «de fer-se preguntes». En el context català i estatal «hi ha molts canvis normatius» i la UdG ha de respondre amb ser «més àgil en l’aprenentatge i com ho fem» perquè ara l’ensenyament «ara és al llarg de la vida i no només fins als vint-i-cinc anys». «El canvi és una evolució! I no és dolent. I ens hem d’anar adaptant als canvis que suposa aquesta disrupció tecnològica en benefici propi», sosté Salvi, que raona que la «universitat és la seu del coneixement».

El futur del Parc Científic i Tecnològic

El rector de la UdG també reflexiona sobre la «cruïlla» de l’actual Parc Científic i Tecnològic de la UdG, que després del procés concursal que ha patit té «el futur molt ben encaminat» i es transformarà en el Parc de Recerca i Innovació de la UdG. «El parc és un motor transformador de la societat», subratlla Salvi.

En el tram final de l’entrevista, també parla del futur campus de salut a l’entorn del parc hospitalari de Girona i Salt, que considera el «projecte de territori més important de les comarques gironines».