Sindicats denuncien que encara s'estan fent nomenaments de mestres tot i que el curs comença aquest dimecres

Educació diu que les dades són similars a les de cursos passats i que alguns no es poden fer perquè depenen de baixes

ACN

USTEC i CCOO han denunciat que el departament d'Educació encara està duent a terme nomenaments de docents, malgrat l'imminent inici de curs. En declaracions a l'ACN, han afirmat que tot i que la conselleria es va comprometre a avançar aquests procediments perquè la majoria d'alumnes poguessin arrencar el curs amb un tutor assignat, finalment s'ha dilatat el procés. De fet, han indicat que aquest dilluns encara s'estaven fent nomenaments. Fonts del departament han explicat a l'ACN que el gruix de la plantilla està nomenat i que ara s'està fent la roda de substitucions i ajustos de darrera hora "habituals". Han detallat que s'han fet 5.646 nomenaments. En concret, se'n van executar 3.523 el 30 d'agost, 1.314 l'1 de setembre i 809 el dia 4.

En declaracions a l'ACN els sindicats s’han mostrat decebuts amb el departament en considerar que s’ha esperat massa per a tramitar els nomenaments. Marga Romartínez, responsable de docents de pública no universitària de CCOO Catalunya, ha explicat que la previsió era que amb l’avançament de l’inici del curs aquestes qüestions quedessin resoltes abans del que és habitual. “Han avançat l’inici de curs sense ajustar els nomenaments”, ha comentat la responsable de CCOO que ha dit que “si el dia 12 ja començava el curs amb mestres que faltaven, ara iniciant les classes el dia 6 encara passarà més”.

Ha explicat que els van comunicar que el 28 d’agost ja es nomenarien els professors necessaris, però ha dit que en realitat fins el dia 30 no va fer-se res. A més, ha dit que el dia 1 de setembre va haver un problema informàtic que encara va alentir més el procediment. 

Romartínez ha titllat la situació de “desastre” i ha considerat que és impossible que el curs arrenqui amb garanties perquè els mestres nous no podran fer “cap adaptació” ni conèixer el projecte educatiu del centre que els assignin. “Hi haurà docents que arribaran amb un dia per a dissenyar tot un curs”, ha assegurat. “L’avançament del curs no entra ni amb calçador, no s’ha pogut preparar absolutament res”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha dit que els nomenaments també s’han vist endarrerits per la manca de docents que hi ha a les borses. “Cada cop és menys atractiva la professió i això es nota perquè falten mestres de matemàtiques, música, català...”, ha explicat. En aquesta línia, ha dit que el màster per als mestres de secundària és un punt negatiu, sobretot pel seu elevat cost. A banda, ha assegurat que l’autonomia de centre i els nomenaments per entrevista també han influït en la dilatació del procediment. “És més lent i a banda també fa que una escola pugui reclamar una persona que té menys experiència però amb un perfil personal que s’ajusta més a les necessitats del centre”, ha assegurat la representants de CCOO que ha dit que es una manera de procedir que discrimina alguns col·lectius.  

Iolanda Segura, portaveu d’USTEC, s'ha expressat en aquest sentit i ha carregat contra Educació per permetre nomenaments amb entrevista a finals d’agost i principis de setembre. “No hi ha temps suficient perquè els equips directius han d’entrar les seves necessitats a l’aplicatiu i han de decidir a qui fan entrevistes a partir d'una llista de persones que compleixen els seus requisits" ha relatat.

Segura ha dit que aquest mecanisme és “poc ètic” i ha defensat que a l’administració pública les assignacions de places han d'anar per punts i per mèrits. “En cinc minuts d’entrevista no pots conèixer un professional”, ha argumentat. Alhora, ha dit que les direccions de les escoles i instituts cada cop reclamen perfils “més concrets” que no existeixen a les borses.

“Han complicat tant el sistema que es impossible que a inici de curs puguem tenir tot el personal”, ha valorat la portaveu d’USTEC que ha considerat que no hi ha hagut prou previsió. Amb tot, ha coincidit amb Romartínez que el problema de base és l’avançament de l’inici de curs i ha advertit que la realitat és que dimecres a les nou del matí hi haurà molts grups sense tutor assignat.

Educació afirma que les xifres són les habituals

Fonts del departament han explicat a l’ACN que la major part dels nomenaments ja s'han fet i que ara s'estan fent ajustos i la roda de substitucions. Han indicat que per aquest curs 2023-2024 ja se n'han fet 5.646. En concret, van nomenar-se 3.523 persones el 30 d'agost, 1.314 l'1 de setembre i 809 el dia 4.

“Són dades més o menys semblants a les de cada curs”, han afirmat fonts de la conselleria que ha relatat que els nomenaments que no s'han cobert o acceptat estan publicats a difícil cobertura perquè s’hi puguin presentar les persones interessades. A més, han recordat que es van fent a mesura que es registren baixes, permisos o jubilacions. Així, hi ha persones que es jubilen a data 1 de setembre i que cal nomenar a partir d'aquell moment.