La Junta Electoral amplia d'urgència el termini per a votar per correu fins divendres a les 14.00 hores

Correus havia sol·licitat in extremis temps extra per a facilitar el lliurament de les 170.000 documentacions pendents per recollir a les seves oficines i gestionar milers de canvis d'adreça d'electors

Una oficina de Correus

Una oficina de Correus / Atlas

David Page / Ana Cabanillas

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit ampliar el termini d'emissió dels vots per correu per a les eleccions generals del 23J fins al divendres a les 14.00 hores, donant així als potencials electors un matí més per a emetre el seu vot. L'organisme electoral atén així d'urgència la petició formulada aquest mateix dijous per Correus de donar més temps als electors i atendre totes les sol·licituds de vot a distància de cara als comicis del diumenge.

El termini legal expirava aquest dijous 20 juliol, en principi a les 22.00 hores, que és quan tancaran les oficines del grup públic que ja tenen amb un horari ampliat per a atendre la gran demanda de peticions de vot per correu per als comicis del diumenge. Segons fonts de Correus, aquest dijous encara queden per recollir a les seves oficines prop de 170.000 documentacions electorals del total de 2,62 milions de sol·licituds presentades.

Correus subratlla que la petició d'aquesta ampliació de termini buscava fonamentalment facilitar la gestió de les milers de reexpedicions de les documentacions electorals a les persones que van indicar en la seva sol·licitud una adreça de lliurament i després han demanat rebre la seva documentació electoral en una altra adreça. Un canvi del lloc de lliurament que ha dilatat els processos.

Correus ha admès per a aquestes eleccions generals un total 2.622.808 sol·licituds de vot, un nou rècord històric i que suposa un increment de gairebé un 95% respecte als comicis de 2019 (1,34 milions) i més del doble que els que es van celebrar al novembre d'aquest mateix any (1 milió). Una allau de sol·licituds provocada per la celebració de les eleccions en ple període vacacional d'estiu.

Davant dels dubtes sembrats pel PP sobre la gestió del vot a distància, des de Correus s'ha respost destacant la contractació de reforços que pràcticament dupliquen el que reclamaven els sindicats, així com l'ampliació d'horaris en les oficines per a facilitar la tramitació. El grup públic postal ha formalitzat 20.240 contractacions des del passat 30 de maig —el dia en què es va convocar de manera formal les eleccions generals amb la seva publicació en el BOE— per a reforçar la plantilla i poder atendre els tràmits, davant de les 12.000 places extra que van exigir els representants sindicals de la companyia.