Escenaris incerts abocats al pacte a Roses, Castelló i la Jonquera

Els resultats obliguen a buscar acords per governar en majoria

Joan Plana, l'actual alcalde de Roses que ha obtingut la majoria de vots.

Joan Plana, l'actual alcalde de Roses que ha obtingut la majoria de vots. / DdG

Carme Vilà

Carme Vilà

Els resultats de les eleccions a Roses i Castelló d’Empúries han deixat un escenari incert per ERC a les dues poblacions on, tot i guanyar les eleccions, el nombre de regidors estan lluny de la majoria nou dels disset regidors del consistori i caldran acords.

A les dues poblacions s’ha governat els darrers quatre anys amb pacte

¡A Castelló, ERC i la CUP i a Roses Junts, ERC i Gent del Poble. Reeditar els acords sembla el més senzill, a priori, tot i que a Castelló seria insuficient per assolir majoria perquè caldria una tercera força. Mentrestant, a la Jonquera, on Junts ha rellevat la cap de llista i actual alcaldessa, Sònia Martínez, hi ha hagut un empat tècnic. Junts ha aconseguit 5 dels 11 edils, els mateixos que ERC. La diferència que dona la victòria a Junts és de només de 31 vots. A la Jonquera, la clau de volta la tindrà el PSC, que ha obtingut un regidor i que actualment forma govern amb Junts. 

Pel que fa Roses l’escenari dels darrers quatre anys sembla el més probable, tot i que just un dia després de les eleccions encara no s’han visibilitzat els contactes. Junts i ERC van compartir alcaldia aquest mandat i amb el suport de Gent del Poble. Ara, ERC-Som Roses-Acord Municipal amb Joan Plana al capdavant ha obtingut quatre regidors i es queda a 121 vots del PSC amb els mateixos regidors. Això l’obliga a buscar acords.

Un pacte amb Junts, amb tres regidors (n'ha perdut un) i Gent del Poble que en manté dos permetria governar amb nou dels disset regidors. L’opció que sembla més senzilla és intentar reeditar el pacte amb Junts que encapçala Sílvia Ripoll que ha rellevat Montse Mindan, però que ja ha estat regidora de govern. El PSC puja un regidor i amb quatre i com a segona força també podria intentar formar govern. Sembla improbable que ho faci amb els exsocis de govern de Joan Plana.

La candidat de Junts, Sílvia Ripoll, ha posat de manifest que "estem explorant totes les opcions" i en relació als resultats valora que "tenint en compte que hi ha hagut una baixa participació nosaltres especialment l’hem patit més, el fet de tenir una candidata nova podem estar contents del resultat obtingut".

A Castelló, davallada de la CUP

A Castelló d’Empúries, la davallada de la CUP que passa de tres a un regidor, i la pèrdua d’un regidor a ERC complica la revalidació del pacte dels darrers quatre anys perquè junts es quedarien amb sis regidors, a tres de la majoria. Som Empuriabrava i Castelló (SOMEC) ha donat la sorpresa passant de dos a quatre regidors i convertint-se en la segona força. Sembla difícil que pugui haver-hi un acord amb ERC amb qui ha mantingut discrepàncies però la suma permetria una majoria. Amb vuit llistes amb representació, altres opcions permetrien acords que impedissin governar a ERC, però són grups molt diversos.

El mateix dia de les eleccions la segona força més votada que encapçala Agustí Ayats, en declaracions públiques posava de manifest que des del seu grup han defensat el canvi i treballaran en aquest sentit.

Reeditar el pacte amb Junts i PSC

Finalment, a Llançà, es podria reeditar el pacte de Junts i el PSC que va arrabassar l’alcaldia a la llista més votada l’any 2019, ERC. Ara Junts ha estat la llista més votada amb 4 regidors. 

A la Jonquera, Junts ha estat la formació guanyadora, tot i que ha empatat amb regidors amb ERC. I el PSC ha obtingut un regidor. Com a la resta de poblacions, la constitució del proper govern està pendent dels acords que es pugui produir en els propers dies.