Un Brasil marcat per la polarització celebra les seves eleccions més incertes

Les últimes enquestes atorguen la victòria a Lula per 14 punts davant d’un Bolsonaro que amenaça amb impugnar el resultat de les urnes

El candidat del Partit dels Treballadors (PT), Lula da Silva. | REUTERS

El candidat del Partit dels Treballadors (PT), Lula da Silva. | REUTERS / abel gilbert. buenos aires

abel gilbert

Uns 156 milions de brasilers tenen a les seves mans la possibilitat de fulminar a les urnes l’era de la ultradreta en el Govern o donar-li la possibilitat a Jair Bolsonaro de mantenir fins a la segona volta (l’últim diumenge d’octubre) les seves possibilitats per a ser reelegit. Les últimes enquestes situen a Luiz Inacio Lula da Silva, el candidat del Partit dels Treballadors (PT), molt prop de proclamar-se aquesta nit guanyador d’una contesa marcada per la polarització, les agressions i una allau de fake news (notícies falses). Mai el Brasil va arribar a una cita electoral amb tanta incertesa. Les raons d’aquest desconcert que es barreja amb el sotsobre tenen a veure amb l’amenaça sense filtres de Bolsonaro d’impugnar els resultats si no li són favorables. L’agressivitat del capità retirat va créixer a mesura que els sondejos li auguraven una derrota també en segona volta. L’últim mesurament de Datafolha, coneguda dijous passat, estima que Lula li guanyaria per 14 punts de diferència.

Entre la realitat i les ambicions desbocades, Bolsonaro s’inclina pel segon. Durant les exèquies d’Isabel II, i al millor estil del seu admirat Donald Trump, el capità retirat va assegurar que si no s’imposa en la primera volta amb el 60% dels vots «una cosa anormal» haurà ocorregut en el Tribunal Superior Electoral (TSE).

El fantasma de Trump

Les incitacions a qüestionar el veredicte evoquen al Brasil les imatges de l’atac al Capitoli.

Els atacs del bolsonarismo contra el TSE han bandejat l’inversemblant. La seva principal autoritat, i un dels blancs de Bolsonaro, Alexandre de Moraes, es va veure obligat a demostrar la inexistència d’una «sala secreta» en la qual es manipularien els vots.

«És una sala oberta i clara», va dir després de visitar la instal·lació amb el ministre de Defensa, Paulo Sergio Nogueira d’Oliveira, al costat del president de l’oficialista Partit Liberal (PL), Valdemar Costa Neto, així com observadors nacionals i internacionals.

El TSE va acusar d’altra banda el PL d’haver divulgat «informació fraudulenta» sobre el sistema electoral a través d’un document suposadament «tècnic» segons el qual no hi havia «cap control extern» sobre el codi font dels programes de les urnes electròniques i els sistemes electorals i, a més, hi havia «poder absolut per a manipular els resultats». Aquestes conclusions, va afegir l’alt tribunal, «són falses i no veraces, sense cap manteniment en la realitat», en un «clar intent de pertorbar el curs natural del procés electoral».

Si bé Costa Neto va reconèixer posteriorment que la sala «ara» estava oberta, el mal polític ja s’havia consumat. Les xarxes socials són el camp de batalla més fèrtil on la ultradreta intenta guanyar voluntats sobre la base d’una cataracta ininterrompuda de fake news.

La por i els indecisos

Les mentides es van retroalimentar perillosament en vespres dels comicis. Bolsonaro va advertir que podria ordenar als militars que tanquin els col·legis electorals si es prohibeix als votants exercir el seu dret amb la casaca de la selecció de futbol brasiler.

Les permanents admonicions han deixat la seva marca en l’electorat. Una enquesta del Fòrum Brasiler de Seguretat Pública ha conclòs que el 67,5% dels votants temen ser agredits físicament per la seva opció política. La por pot portar a no participar en el procés electoral. Un major alt grau d’abstenció augmenta les possibilitats de Bolsonaro de passar a la segona volta.

Subscriu-te per seguir llegint