Àlex Formento: «La perspectiva és bona: tenim un equip molt engrescador i jove»

El tècnic de l'ascens a LEB Or torna a Fontajau «orgullós» com a assistent de Salva Camps · «L'ACB era un somni que vèiem lluny i va arribar abans de l'esperat, hem de mantenir-nos»

Àlex Formento a Fontajau, on torna ara per ser l'assistent de Salva Camps.

Àlex Formento a Fontajau, on torna ara per ser l'assistent de Salva Camps. / ANIOL RESCLOSA

Lluc Perich Pérez

L'any del 2020 el Bàsquet Girona va decidir prescindir del tècnic que havia aconseguit l'ascens a LEB Or. Era Àlex Formento, que ara torna com a assistent de Salva Camps i que, llavors, va acomiadar-se defensant que s'havia «guanyat el dret a seguir», però el nou director esportiu (Jordi Plà) volia «un altre perfil d'entrenador». Formento va veure nèixer el club el 2014 quan s'anomenava CEB Marc Gasol i fins a la seva sortida havia sigut un dels homes de més confiança del president, exercint també de director esportiu durant una etapa. Formento torna a Fontajau després d'haver estat el curs passat assistent de Joan Peñarroya al Baskonia.

Plà manté el seu rol al club, així que, què ha canviat?

El temps tot ho canvia. Les perspectives, les situacions són diferents. Cada moment és diferent. El passat aquí va ser molt maco, en tinc un grandíssim record, i ara toca el present, i el futur.

Aturem-nos, però, un moment al passat. Com va viure aquella sortida?

És un moment dur, perquè t'acomiades d'un equip amb què fa molts anys que treballes i sents com casa teva. N'has format part des del primer dia, però les persones estem de pas als clubs, fem trajectes, fem moments, etapes. Aquella es tancava, vaig tenir altres experiències i n'obro una de nova.

Sentia que hi havia alguna cosa pendent aquí, a Girona?

No seria exactament acabar res. Sempre hi ha moltes tasques a fer, ara me n'han encomanat una i estic content de poder-la fer i ajudar.

Tornant a un club que havia vist néixer i créixer...

És una satisfacció molt gran veure que el creixement ha estat constant i permanent, sempre fent passes endavant. Tornar a formar-ne part és un orgull.

I amb l'equip a l'ACB.

Exacte, era un somni que vèiem tan lluny tan lluny quan vam començar i va arribar molt abans de l'esperat gràcies a una gran feina de totes les persones del club. Ara a continuar remant per mantenir-nos.

Aquest ascens a l'ACB va arribar massa precipitat?

Segurament, però a conseqüència de fer molt bé les coses i tenir el focus en els processos i no en els resultats, que és el que ha funcionat. No crec que el club és marquès els objectius de manera tan ràpida, però ha succeït així.

Com veu l'equip?

És un grup molt engrescador, molt jove, amb jugadors que ens poden ajudar molt des del primer dia, però que creiem que tenen molt marge de millora. Podem créixer molt amb ells a mesura que individualment pugin el nivell durant la temporada. Serà un gran repte, però hi ha una perspectiva molt bona.

Marc Gasol és encara la gran incògnita, ja sap si seguirà?

Nosaltres ens ocupem del que ens toca en cada moment i ara és entrenar els jugadors que tenim en pista. En Marc marcarà els seus temps i prendrà les decisions que hagi de prendre quan sigui.

Venim d'un entrenador veterà, l'Aíto, i es passa a Salva Camps, més novell, és un risc?

Cadascú tindrà una manera d'interpretar-ho. Per a mi la temporada de l'Aíto va ser molt bona, aconseguint l'objectiu que s'havia marcat el club, la permanència, i jugant un bàsquet atractiu i omplint el pavelló de Fontajau. Ara s'ha fet l'aposta per en Salva i no la veig com un risc. És una molt bona aposta per una persona que fa anys que està a l'ACB, coneix la lliga, i ha treballat amb grans entrenadors. Està absolutament preparat pel repte.

Es coneixien?

En Salva i jo vam ser companys a Cornellà (1998-2001), així que sí!

Ara serà el seu assistent, ambiciona tenir un rol principal a la banqueta en un futur?

No hi penso, en això, penso a fer la tasca encomanada. Vinc de ser també ajudant a Baskonia, però a Mèxic era entrenador principal. A cada temporada miro d'encaixar on puc i fer la meva feina el millor possible.

Com plantegeu tàcticament aquest any?

Ara estem tot just a l'inici, és un moment de conèixer els jugadors i veure com es desenvolupen. A partir d'aquí anirem veient el que s'ha de fer, però encara estem en un moment de coneixement de la plantilla.

El maig passat veniu amb el Baskonia, se'l reconeix pel que ha sigut pel club, com va viure aquell dia?

Va ser molt especial, molt agraït. Un dia molt maco que guardaré sempre al record. Ara espero viure nous moments igual d'emocionants formant part del club.

Llavors ja sabia que tornaria?

Encara no havíem parlat. Ells tot just havien aconseguit l'objectiu de la permanència una setmana abans i nosaltres, a Baskonia, estàvem en un moment encara de competició, així que no tocava.

Com és la trucada?

Acabada la temporada, el club em va trucar, em va oferir aquesta possibilitat i no ho vaig dubtar en cap moment.

No fa pas massa de l'experiència a Mèxic (2022), com és el bàsquet allà?

Són lligues molt curtes, amb molts americans. T'exigeixen molt tant físicament com psíquicament, perquè són molt intenses, però la temporada va ser molt bona, vaig aprendre molt, em vaig conèixer a mi mateix i vaig tenir la sort de guanyar la lliga, que era el primer entrenador que ho feia amb l'equip (l'Astros de Jalisco).

Abans també havia estat al Barça CBS, assistint Isaac Fernández, no va arribar a trobar-se amb l'Uni a Lliga Femenina, però com veu l'equip que ha fet aquest any?

Serà una temporada amb moltes jugadores noves, per tant, un repte gran, també amb nou projecte des de la banqueta, amb la Laura Antoja, que ja porta uns anys aquí. Caldrà veure, perquè totes les temporades són difícils, però estic segur que faran un gran paper, com sempre!

Mads Bonde Sturup torna per reforçar la preparació

El Bàsquet Girona rep un suport durant la pretemporada per tal de complementar els entrenaments. El danès Mads Bonde Sturup, s'incorpora a la dinàmica de l'equip per tal de reforçar la preparació en el joc exterior. Sturup formarà part del dia a dia dels entrenaments només durant la pretemporada, per tal de facilitar la preparació de l'equip. Ell va viure l'ascens a l'ACB fa dues temporades i el curs passat va jugar a l'Almansa de LEB Or cedit pel Girona.

Subscriu-te per seguir llegint