La Fiscalia descarta actuar contra Rubiales malgrat tenir ja tres denúncies de particulars

El presumpte delicte requereix denúncia de la persona agreujada i, en cas d'arribar als tribunals, seria competència de l'Audiència Nacional

Luis Rubiales.

Luis Rubiales. / Europa Press

Cristina Gallardo

La Fiscalia descarta de moment actuar penalment pel petó sense consentiment a la boca que el president de la Real Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, va plantar sorprenentment a la jugadora de la selecció nacional Jennifer Hermoso en plena celebració de la victòria de l'equip femení aquest diumenge a Sídney. I això malgrat acumular ja tres denúncies de particulars que consideren que han d'emprendre's accions per un possible delicte d'agressió sexual.

Una de les denúncies, que van arribar a través del departament d'atenció ciutadana de la Fiscalia General de l'Estat, han estat presentades pel director del Centre de Formació per a Entrenadors (CENAFE), Miguel Ángel Galán, qui també ha sol·licitat mesures contra *Rubiales davant el Consell Superior d'Esports (CSD). Les altres dues porten la signatura de dos particulars homes, segons han informat a El Periódico de España fonts fiscals.

La qüestió és que el tipus de delicte que podria haver-se comès per Rubiales és de caràcter semipúblic i precisa denúncia de la persona agreujada, segons les mateixes fonts, que concreten que fins a aquest moment no s'ha produït aquesta denúncia.

Encara que la llei també permet a la Fiscalia actuar "ponderant els legítims interessos" del cas concret, la realitat és que els fiscals només denuncien d'ofici en aquesta mena de supòsits quan les víctimes són menors o persones amb discapacitat, i aquest és el criteri que de moment es mantindrà.

{"pollEmbed":{"title":"Enquesta | Hauria de dimitir Rubiales pel seu comportament durant l'entrega del trofeu del Mundial?","id":"91191136"}}

Competència de l'Audiència Nacional

D'altra banda, l'assumpte en principi és competència de l'Audiència Nacional, segons detallen fonts fiscals de l'òrgan central. "És delicte comès a l'estranger per espanyol i la víctima és espanyola, per la qual cosa ab initio és de la nostra competència", assenyalen. 

Des d'aquest departament esperaran a conèixer les denúncies que els remetin des de Fiscalia General per adoptar una decisió definitiva, tot i que en principi preval l'exigència d'una "prèvia denúncia de la persona agreujada, que és la dona que va rebre el petó".

Hermoso no ha fet cap pas en el sentit de denunciar al president de la seva federació davant els tribunals, si bé ha demanat "mesures exemplars" contra Rubiales a través d'un comunicat conjunt amb el sindicat majoritari del futbol espanyol, FUTPRO. Aquestes mesures són les que estudien adoptar les autoritats esportives.

Els juristes consultats coincideixen en la necessitat que existeixi denúncia penal de la perjudicada si és que ella considera que va haver-hi algun ànim lúbric o intencionalitat sexual, fet que sembla que no passarà d'acord amb les declaracions públiques de la jugadora i del seu entorn, malgrat que en un primer moment va manifestar que el gest no li "va agradar".

Els fets podrien acollir-se dins del Codi Penal, concretament en l'article 178 de la norma, amb la pena de presó d'un a quatre anys, com a responsable d'agressió sexual, o sigui aquell que realitzi qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment. El termini de prescripció del delicte és de cinc anys.

La clau d'aquesta mena de delictes és demostrar que no va haver-hi consentiment, si bé els experts coincideixen que sense la denúncia de l'agreujada la via judicial té poca aparença de prosperar. Que la Fiscalia actués pel seu compte suposaria per carregar una certa responsabilitat sobre a víctima, que es veuria obligada a acudir al jutjat malgrat no haver fet cap pas en aquest sentit.