Luis Rubiales anunciarà la seva dimissió a l'assemblea de la RFEF

La pèrdua de suports a l’assemblea d’aquest migdia, on ell planejava sortir reforçat, i l’anunci que la FIFA, màxim organisme futbolístic internacional, el volia sancionar per «accions despectives, discriminatòries o vexatòries» ho precipita

Luis Rubiales.

Luis Rubiales. / Reuters

Fermín de la Calle

Luis Rubiales deixarà de ser president de la Federació Espanyola de Futbol en l’assemblea d’avui, segons va avançar la cadena SER. El dirigent ha acabat llançant la tovallola en veure’s assetjat per les declaracions del Govern, tant de Pedro Sánchez com del ministre Miquel Iceta i del president del Consell Superior d’Esports, Víctor Francos. També per la pèrdua de suports en l’assemblea, tant dels clubs com de presidents autonòmics, i pel fet que la FIFA el podria sancionar per «accions despectives, discriminatòries o vexatòries».

Rubiales es prometia una assemblea plàcida en la qual els seus membres recolzessin per unanimitat la seva gestió al comandament de la Federació, i fos aclamat pels títols del Mundial de la selecció femenina de futbol i de la Nations League, de la selecció masculina. Dos títols en tot just dos mesos que en qualsevol altre context rondarien l’excel·lència. Però el pes de la pressió política (Govern i partits), esportiva (UEFA, FIFA i clubs) i social després de l’incident del petó del president a la jugadora Jenni Hermoso ha acabat generant el rebuig dels assembleistes impossibilitant fins i tot que arribés a obtenir els 70 vots necessaris que necessitava dels 140 vots membres, dels quals només cinc són dones (quatre jugadores i una àrbitre).

Entre els 140 membres, 20 d’ells eren nats, els clubs de Primera i Segona Divisió, i 120 convidats. I precisament aquests 20, 12 clubs de Primera, entre els quals no hi havia el Girona (Athletic, Barça, Betis, Getafe, Mallorca, Osasuna, Reial Societat, Vila-real, Cadis, Raig, Alabès i Las Palmas) i vuit de Segona (Elx, Leganés, Eibar, Lugo, Sporting, Tenerife, Ponferradina i Saragossa) van ser els primers a confirmar íntegrament que no acudirien a l’assemblea.

Ángel Torres va ser el primer a obrir les hostilitats demanant públicament la «dimissió immediata» de Rubiales. Li van seguir Barcelona, Reial Societat, Athletic, Betis, Alabès, Amorebieta... Un dels més contundents va ser el Cadis, que confirmava la seva negativa a acudir a l’assemblea advertint que «ni ha cregut, ni creu, ni creurà la gestió del seu president, Luis Rubiales. Aquesta decisió no és motiu de les seves últimes actuacions, com ara quan és trist protagonista per actes inqualificables i pel que el nostre futbol està assenyalat a nivell mundial, sinó per moltes altres en les quals no ha estat a l’altura del que aquest esport mereix».

Des dels despatxos de la Federació s’ha treballat a contrarellotge per a reunir el quòrum necessari per a tirar endavant l’assemblea, i per a això s’ha telefonat a tots els membres, des dels clubs convidats, a jugadors i jugadores, entrenadors i als àrbitres. Fins i tot en el col·lectiu arbitral, que s’ha posicionat sempre a favor del president tenia veus discordants que qualificaven d’ ·error històric» mantenir el suport al president en aquestes circumstàncies. El que ha acabat d’arruïnar les aspiracions del president de sortir victoriós de l’assemblea.

A això se sumava que el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, va confirmar que «la setmana que ve el CSD comunicarà al TAD la presentació de diverses denúncies», acorralant definitivament a un Rubiales al qual no li ha quedat més que tirar la tovallola. Un dels candidats que sona per rellevar-lo és el president de la Federació Catalana, Joan Soteras.

La FIFA de Gianni Infantino, a través de la seva Comissió Disciplinària, a més, havia decidit obrir un procediment disciplinari contra el president de la Federació Espanyola de Futbol després del seu petó a la jugadora Jennifer Hermoso durant la celebració del Mundial. «La Comissió Disciplinària de la FIFA ha informat en el dia d’avui al Sr. Luis Rubiales, president de la RFEF, de l’obertura d’un procediment disciplinari contra ell amb base en els fets esdevinguts durant la final de la Copa Mundial Femenina de la FIFA, diumenge passat 20 d’agost de 2023», va avançar l’organisme en un comunicat. Un argument més per encerclar més l’encara president federatiu, que finalment tirarà avui la tovallola.

Míchel es pronuncia

Mentrestant, són moltes les personalitats del món del futbol i de fora que s’han seguit pronunciant al respecte. Entre elles, Míchel, tècnic del Girona. El madrileny va destacar per sobre de tot la fita de les jugadores abans de dir que «si ella s’ha sentit agredida, és un fet que no havia d’ocórrer. Està molt malament i pot tenir conseqüències. Estem al seu costat. No hauria d’haver passat». Míchel va censurar Rubiales en la prèvia delSevilla-Girona.

També va parlar-ne Carlo Ancelotti: «És un comportament que no m’ha agradat gens. Gens. No és el comportament d’un president federatiu», va comentar. Rafa Benítez, tècnic del Celta («no ha sigut correcte), Imanol, de la Reial («inacceptable») o futbolistes com Isco («Si no és consentit hi ha abús de poder»), però també entitats de la talla d’Amnistia Internacional («és una forma de violència sexual per part d’un superior jeràrquic»). Cal destacar que la Lliga Femenina, a través de la presidenta Beatriz Álvarez, va comunicar que Rubiales «no està tenint la dignitat d’haver dimitit. Cal ser contundent. L’Assemblea és una enganyifa per netejar la seva imatge».