Tres gironins a un pam de la Copa polonesa

El tècnic Albert Rudé recupera el crèdit de l’històric Wisla de Cracòvia, que demà juga la final

Albert Rudé juga demà la final de la Copa polonesa amb el Wisla.

Albert Rudé juga demà la final de la Copa polonesa amb el Wisla. / CEDIDA

Jordi Remolins

L’agost de 2008 el Barça de Guardiola va haver de superar una ronda de classificació per accedir a la fase de grups de la Champions League. El rival va ser un Wisla de Cracòvia que al partit d’anada va caure golejat al Camp Nou per 4 a 0, però que a la tornada va aconseguir derrotar a l’equip que acabaria guanyant la competició contra aquell Manchester United on encara jugava Cristiano Ronaldo abans d’anar al Madrid. En aquella època Albert Rudé tot just tenia divuit anys, i estava preparant la pretemporada amb la Unió Esportiva Campdevànol. Un any i vint-i-nou gols més tard, va tenir l’opció de fitxar pel Banyoles, pujant tres categories de cop. I de retruc seguir escrivint una història futbolística que després del munt de voltes que ha donat la vida i la pilota, l’han portat no només a dirigir al Wisla, sinó també a classificar-lo per la final de la Copa polonesa que es disputarà aquest dijous a Varsòvia.

Malgrat ser un equip històric del futbol polonès, amb tretze lligues i quatre copes a les seves vitrines, actualment el Wisla milita a la Segona divisió, després que la temporada 2021-22 baixés de l’Ekstraklasa. Tot i l’oportunitat històrica de sumar una cinquena Copa, Albert Rudé subratlla que l’objectiu principal és tornar a la Primera divisió «perquè el club està patint molt en l’àmbit econòmic i cada temporada sense ser-hi ho complica més». Això converteix en clau el moment d’un Wisla que entrena des de principis de campanya el ripollès i en el qual també hi ha els gironins David Juncà i Marc Carbó.

El premi de ser a la final va aconseguir-lo precisament contra un Primera com el Piast Gliwice, derrotant-lo a semifinals. El quart classificat de l’Ekstraklasa, el Pogon Szczecin serà el rival d’una competició de Copa que valora com a «molt complicada, tot i que confio en el meu equip». La situació actual de tots dos clubs li fa pensar que el Pogon té un 60% d’opcions de sortir-ne guanyador, per un 40% del Wisla. En cas de donar la sorpresa, el club no només rebria una gran injecció econòmica, sinó que també es garantiria la participació a l’Europa League de la temporada vinent.

La il·lusió de la Copa no és nova per Albert Rudé com a primer entrenador. Els seus dos equips anteriors, també van jugar finals. A Costa Rica va fer-ho al capdavant de l’Alajuelense, on va perdre el campionat de clausura 2021-22 en el temps extra contra el Cartaginés. La temporada passada el seu CD Castelló no va poder superar la final de la promoció d’ascens a Segona divisió contra l’Alcorcón, tot i haver batut en semifinals al Deportivo de la Corunya. Aquestes dues pedres a la sabata li fan desitjar amb més ganes que mai «viure una final, guanyar-la i fer realitat el refrany». Es refereix, clar, al que diu que «la tercera és la bona».

I mentre espera la final, intenta concentrar-se en el seu equip, en l’estat de forma dels jugadors -és doctorat per la Universitat de Vic en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport- i en no desviar-se ni un mil·límetre d’un camí dirigit cap a les banquetes després que una lesió el va apartar prematurament de la pràctica activa del futbol. Tirant la vista enrere, hi té l’aprenentatge com a segon de Diego Alonso al Pachuca mexicà on van guanyar el títol de lliga de 2016 i la Lliga de Campions de la Concacaf de 2017. Altre cop formant tàndem amb Alonso va aixecar el títol de la Concacaf amb el Monterrey, el 2019. O el seu pas per l’Inter Miami també com a segon, abans que hi aterrés Leo Messi. I encara molt abans de tot això una infància a Ripoll, on també havia practicat l’hoquei patins, l’atletisme, la natació o l’excursionisme, i on hi conserva a família i amics.