Es viralitza una 'fake new' sobre David Bisbal defecant al metro de Madrid

Un usuari a les xarxes socials aconsegueix viralitzar una broma sobre el cantant on es barregen el metro de Madrid, excrements i amenaces

David Bisbal actuant al festival de Cap Roig en l'edició de 2023.

David Bisbal actuant al festival de Cap Roig en l'edició de 2023. / Jose Irun / Festival de Cap Roig

Molts atribueixen a l'alça de les fake news a la irrupció de tecnologies com la intel·ligència artificial, però no fa falta anar tan lluny. Recorrent a un mètode d'edició tan tradicional com tallar i enganxar imatges no sols es pot descontextualitzar qualsevol element extret de les xarxes socials, sinó que es poden arribar a crear narratives sense cap fissura, enganyant així milers de persones.

L'última víctima d'aquesta pràctica ha estat el cantant David Bisbal, de 44 anys, qui ha protagonitzat un muntatge tan surrealista com efectiu en el compte de @offensiveprank, un usuari dedicat a la creació de continguts d'humor a Twitter. Les quatre captures de pantalla compartides per aquest usuari han donat la volta al país, apareixent en algunes de les principals televisions i acumulant gairebé dos milions d'impressions en qüestió de dies.

Metre de Madrid, excrements i amenaces

"Hola @metro_madrid, acabo de trobar-me @davidbisbal cagant-se al terra, jugant amb la caca i xisclant com boig a l'estació de Moncloa. La gent està espantada". Amb aquest tuit d'@offensiveprank, comença un muntatge replet de detalls. "Gràcies per avisar, estem enviant a diversos agents a la zona. Bona tarda", prossegueix a contestar el compte oficial del Metro de Madrid.

L'aparició del cantant d'Almeria es produeix a continuació, amb un tuit de sorpresa ("Com???") i la posterior conversa en privat amb el 'denunciant': "Escolta'm, ja estàs esborrant això que has dit de mi si no vols que prengui accions legals. M'han escrit els del metro", apareix en la imatge editada, on es pot veure una suposada captura de pantalla en la qual el servei de transport públic madrileny interpel·la a l'artista per a confirmar si els fets descrits són correctes.

"Buleria, Buleria, Buleria"

Lluny d'acabar aquí, aquesta història de ficció prossegueix amb les disculpes del seu autor: "Perdona David, t'he confós amb un altre llavors, t'hi assemblaves molt". A més, el muntatge arriba al seu punt àlgid amb un últim 'intercanvi de missatges'. "A sobre el paio cridava: BULERIA BULERIA BULERIA", al·lega el tuitaire. "Doncs no era jo", respon Bisbal.

La conversa finalitza amb un meme on es veu Bisbal que ha trepitjat un avi i s'ha donat a la fuga. "I aquest ets tu?", pregunta l'autor de la broma. Seguint la seva tònica habitual, l'última de les quatre imatges que conformen el relat és una captura de pantalla on es notifica a l'usuari que David Bisbal l'ha bloquejat.

Si bé és cert que algunes de les intervencions en aquesta historieta semblen, a priori, molt poc creïbles, la veritat és que molts dels internautes que han comentat el tuit mostren indecisió a l'hora de confiar en aquest fake: "Això és real?", pregunten. Aquesta notícia ha arribat a alguns dels principals mitjans del país, que l'han compartit com una cosa verídica i han deixat constància de l'abast que poden tenir aquest tipus de muntatges.