El Girona es queda sense premi a l'afegit (1-2)

Un gol de Gerard Moreno en el minut 94 dona els tres punts al Vila-real a Montilivi i posa una pedra al camí dels de Míchel per ser a Europa

Jofre Amargant Bosch

Jofre Amargant Bosch

El Girona va encaixar una dura derrota contra el Vila-real per 1 a 2 que és un contratemps per a les seves aspiracions europees. Els de Míchel van veure tallada una ratxa de quatre partits consecutius guanyant a Montilivi i van perdre la plaça de Conference League amb la victòria de l’Athletic Club davant el Celta. Un gol de Gerard Moreno en el descompte va dilapidar la bona feina feta fins al moment per als gironins, que havien jugat de tu a tu al rival. A la primera part, Pino havia avançat els visitants aprofitant un error de Bueno, però David López va igualar el dual abans de la mitja hora de joc.

A Montilivi es jugaven les opcions europees de Girona i Vila-real. Els locals per lligar la plaça de Conference i els visitants per intentar posar pressió a la Reial Societat per ser a la Champions. Sense Oriol Romeu a la medul·lar, David López va haver de cobrir la baixa del d’Ulldecona per enganxar la defensa i l’atac i donar, juntament amb Arnau i Iván Martín, la claredat en sortida de pilota.

L’esfèric és una obsessió per a tots dos equips, un mitjà per dominar el rival i marcar-li gol. L’equip de Míchel i el de Setién són segurament els dos conjunts de la lliga que més a l’extrem porten aquesta idea. Ni les pressions d’uns i altres alteraven la idea de tenir la pilota, com si es tractés d’un tresor. Potser per aquest motiu -i fent cas al peu de la lletra al director del vaixell, Míchel- Santi Bueno no va voler trencar una pilota dividida amb Jackson que molts defenses haurien enviat directament a fora. L’uruguaià va intentar passar la pilota enrere a Gazzaniga i, en l’impàs, el senegalès li va pispar la cartera per plantar-se sol dins l’àrea i donar el gol fet a Yeremi Pino (10’). Un gerro d’aigua freda per començar.

El contratemps va activar un Girona inofensiu fins al moment. Més fets, els gironins ja són capaços de refer-se dels cops. Una capacitat de reacció, de maduresa, que l’ha portat a lluitar per Europa. El Taty va generar la primera ocasió de l’equip amb un cop de cap forçat des del terra (19’). Riquelme va donar continuïtat a les primeres internades dels companys. El banda va tenir el gol a tocar (22’). Jugada de desequilibri des de fora cap a dins amb un xut des de la mitja lluna que Reina va aturar amb una mà providencial. La millora es va fer palesa amb el gol de l’empat. Riquelme va servir una falta lateral al segon pal per a Arnau. El lateral, amb l’esquerra, va deixar sol David López perquè marquès a plaer la igualada (24’). Passa desapercebut, però les jugades a pilota aturada comencen a ser també una característica més de l’equip d’autor que ha creat Míchel.

La diana de David López va donar pas als millors moments dels blanc-i-vermells amb pilota del primer temps. Els ensurts amb cessions arriscades a Gazzaniga van continuar, però les sensacions, de domini a voltes, eren unes altres. Tot i això, el Vila-real encara va tenir l’oportunitat de fer el segon a les botes de Yeremi Pino (40’). Aquest cop el xut del canari va ser bloquejat per la defensa quan ja anava cap a porteria. L’última ocasió d’uns primers quaranta-cinc minuts amb alternatives per a tots dos conjunts.

També amb baixes sensibles per tenir cura i control de la pilota (Parejo i Pau Torres), el Vila-real va ser el primer d’animar-se a la represa. Terrats, que tornava a casa, va intentar sorprendre amb una tímida rematada des de la frontal (47’). Capoue també es va animar amb un xut llunyà a les mans de Gazzaniga (53’). Mentrestant, el Girona patia per fer arribar la pilota a tres quarts de camp i generar perill. El primer cop que va trepitjar l’àrea de Reina, Iván Martín es va quedar massa tancat per mirar porteria.

El partit es va obrir de mica en mica. Lluny de tenir un dominador clar, les anades i tornades van ser cada cop més constants. Enmig de les transicions, David López va veure la targeta groga per parar un contraatac i no serà a Vigo. I en una acció favorable, el Taty va fregar el gol amb una rematada bloquejada dins l’àrea petita (58’). L’última intervenció del davanter argentí, que tornava de lesió, abans que el substituís Stuani.

Les cames fresques van començar a ser necessàries als dos costats. I enmig d’un duel ja llavors sí d’anada i tornada, el Girona va veure com anul·laven un gol a Tsygankov per fora de joc clar (69’). Una acció que va fer pressionar de valent a Montilivi. Sense temps per l’especulació, Riquelme va engaltar un potent xut que Reina va rebutjar com va poder (72’).

Tot i que cap dels dos renunciava als tres punts per la seva importància classificatòria, semblava que el perill es diluïa fins al fatídic descompte. En temps afegit, Trigueros va estar a punt d’avançar els visitants amb una canonada amb cama esquerra resolta providencialment per Gazzaniga. El Girona se salvava per poc, però ni equip ni afició s’esperaven just després un gol en contra. Jackson, tornant a fer gala de velocitat, va desfer-se d’un Iván Martín exhaust per donar fet un altre gol a Gerard Moreno amb una centrada al segon pal. Montilivi emmudia amb la diana al descompte que esgarrava el seriós partit dels de Míchel i posava de retruc una pedra al camí per ser a Europa la pròxima temporada.

FITXA TÈCNICA

GIRONA: Gazzaniga, Miguel (Javi Hernández, m.78), Arnau, David López (Yangel Herrera, m.59), Tsygankov, Castellanos (Stuani, m.59), Juanpe, Riquelme, Couto (Reinier, m.72), Bueno i Iván Martín.

VILA-REAL: Reina, Cuenca, Capoue, Foyth (Femenía, m.68), Chukwueze (Gerard Moreno, m.62), Jackson, Baena, Pino (Trigueros, m.80), Mandi, Pedraza (Alberto Moreno, m.62) i Terrats (Lo Celso, m.62).

ÀRBITRE: Pizarro Gómez. Va amonestar els locals David López i Yangel Herrera i el visitant Pino.

GOLS: 0-1, m.10: Pino; 1-1, m.24: David López; 1-2, m.94: Gerard Moreno.

ESTADI: Montilivi. 11.649 espectadors.

En directo