Prova pilot per visitar la muralla amb una cadira de rodes adaptada

L’objectiu és permetre l’accés a les persones amb mobilitat reduïda en el patrimoni cultural de Girona

La prova pilot que s'ha fet aquesta tarda a la muralla de Girona.

La prova pilot que s'ha fet aquesta tarda a la muralla de Girona. / Ajuntament de Girona

Redacció

L’Ajuntament de Girona i Mifas han organitzat aquesta tarda una visita turística a la muralla amb una cadira de rodes adaptada per a persones amb mobilitat reduïda. En concret, es va recórrer la muralla des de Torre Gironella fins a la Torre del general Peralta amb una cadira Joëlette. Aquesta iniciativa forma part d’una prova pilot que té la finalitat de permetre l’accés a persones amb discapacitat o mobilitat reduïa en el patrimoni cultural, unes visites que ara com ara són inaccessibles per aquest col·lectiu.

La Joëlette és un tipus de cadira tot terreny que té una sola roda. Amb l’ajuda d’altres persones acompanyants permet que les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda puguin practicar senderisme. En aquest sentit, l’acompanyant de darrere la cadira assegura l’equilibri i el de davant s’encarrega de la tracció i la direcció. D’aquesta manera, és un mitjà inclusiu que permet a tothom l’accés a entorns naturals i espais no urbanitzats que amb una cadira convencional motoritzada o d’altra mena no es podria fer servir a causa de les característiques de les seves pistes, camins o senders. En tot cas, avui s'ha utilitzat la cadira en un espai urbà per descobrir un patrimoni cultural inaccessible per a persones amb mobilitat reduïda, com és la muralla. 

Per la prova pilot que s'ha portat a terme aquesta tarda a la muralla, es va fer servir una cadira Joëlette cedida per la Diputació de Girona per als parcs naturals de la regió. A més, s'ha comptat amb l’assessorament i formació de la representant de l’Associació Alt Ter, Elvira Jané.

Aquesta acció s’emmarca dins del Pla Estratègic de Turisme de la ciutat i té com a objectiu potenciar el turisme universal i fer de Girona una destinació turística oberta a tothom. El turisme és un important motor econòmic de la ciutat, i el pla estratègic defineix diferents línies per optimitzar aquest sector econòmic i millorar-ne la gestió. Des de l’Ajuntament de Girona es pretén que visitar la ciutat sigui una experiència gratificant per a tothom, i això inclou també les persones amb discapacitat. Aquesta prova pilot que s'ha fet avui és una primera passa per aconseguir-ho.