Salellas cobrarà 60.000 euros com a alcalde en un govern amb set dedicacions exclusives

Guanyem matisa que el que sobrepassi el codi ètic (45.360 euros) «es donarà»

L’executiu remarca la importància d’un govern "fort" que "prioritza el treball a l’Ajuntament"

Salellas va portar al jutjat l'any 2015 que els càrrecs de confiança es triessin a dit i el nou govern en tindrà set

L'investidura de Lluc Salellas com alcalde de Girona.

L'investidura de Lluc Salellas com alcalde de Girona. / Marc Martí Font

Tapi Carreras

Tapi Carreras

El nou alcalde deGirona, Lluc Salellas (Guanyem) cobrarà 60.000 euros bruts a l’any. Es tracta d’una xifra inferior al màxim que podria arribar a cobrar pel càrrec, estipulat en uns 74.000 euros. Ho informava aquest migdia l’Ajuntament en un comunicat d’aquesta manera: «El sou de l’alcalde, Lluc Salellas i Vilar, es reduirà en 14.000 euros, passant dels 74.000 euros estipulats fins ara a 60.000 euros anuals». No obstant, mai cap alcalde o alcaldessa ha arribat a aquesta xifra. Màxim, Marta Madrenas va arribar a cobrar 68.500 euros abans d’entrar al Parlament. Des que és diputada havia renunciat a la retribució municipal i va començar a cobrar un topall anual per assistència de 38.500 euros. La mateixa exalcaldessa ahir va sortir a desmentir que la reducció fos de 14.000 euros a Twitter. Tampoc Puigdemont va cobrar mai aquesta quantitat. De fet, va fer com Madrenas, renunciar al sou i només cobrar per assistències. Ho va intentar Albert Ballesta i el rebuig de tots els grups va ser un dels motius que van provocar que hagués de renunciar 54 dies després de ser nomenat.

Després d’informar que el sou de l’alcalde seria de 60.000 euros, Diari de Girona va posar sobre la taula que la quantitat superava el límit salarial permès al codi ètic de Guanyem que marca un màxim de tres cops el salari mínim interprofessional (SMI). Actualment, el SMI és 15.120 euros bruts anuals després de l’última pujada aprovada pel govern. Això situa el topall del codi ètic en uns 45.360 euros. La resposta des de fonts de la formació va ser que «Ningú de Guanyem cobrarà res per sobre del que dicti el codi ètic. El que vagi per sobre es donarà». Sense especificar però com es farà aquesta donació o a qui, ni com es regularà o controlarà. 

Set dedicacions exclusives

El «ningú» es referia també a altres tres regidors de Guanyem que tindran dedicació exclusiva: la tinenta d’alcaldia de Transició Ecològica i Transformació Urbana Cristina Andreu, el tinent d’alcaldia de gestió de recursos i atenció ciutadana, Sergi Font, i la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu. Per tots, s’ha anunciat una rebaixa de sou quedant-se en 52.000 euros, remarcant que anteriorment les dedicacions exclusives percebien 56.000 euros. Els tres però superen els citats 45.360 euros del codi ètic. Haurien de ser a causes polítiques o socials i també passaria en la resta de càrrecs electes, si es donés el cas.

Si l’anterior govern tenia quatre dedicacions exclusives, el nou govern en tindrà set. El de l’alcalde, els tres citats de Guanyem, dos més dels republicans Quim Ayats (tinent d’alcaldia de Cultura, Esports i Educació) i Àdam Bertran (regidor deJoventut), i la juntaire Núria Riquelme (tinenta d’alcaldia de Servei a les Persones).

L’executiu va ressaltar la importància de tenir un equip de regidors del govern «dedicant la seva jornada laboral a treballar per la ciutat de Girona». Per aquest motiu, el nou cartipàs també prioritza l’exclusivitat laboral al propi Ajuntament», remarcaven. Des del govern es va insistir en «la voluntat» de desplegar un govern fort i amb la màxima dedicació possible per a la ciutat».

Pel que fa a la resta de retribucions dels regidors que no tenen dedicació exclusiva del govern o de l’oposició, la resposta va ser que alguns rebran indemnitzacions per assistències, d’altres una jornada al 75% i d’altres al 50%, i que «tot està subjecte a canvis d’aquí a uns mesos per les casuístiques personals i laborals».

De portar als jutjats els càrrecs de confiança a governar amb set

L’any 2015, el regidor de la CUP Lluc Salellas portava als jutjats el nomenament dels vuit càrrecs de confiança de l’Ajuntament governat aleshores per CiU. Reclamava, que segons la llei, havien d’escollir-se amb un concurs públic i no a dit. L’anterior govern tenia cinc càrrecs de confiança (amb dos grups municipals). Aquest divendres, l’Ajuntament ha informat que el tripartit tindrà set assessors de govern, tot i que no ha facilitat el nom de cap. Passen de cobrar 50.000 euros a 45.000 euros.

Desenvoluparan les següents tasques: un cap de gabinet d’alcaldia, un coordinador de comunicació i un coordinador de govern i d’organització municipal. D’altra banda, les diverses àrees també disposaran dels seus respectius coordinadors. Així, hi haurà un assessor de suport a l’Àrea de Transició Ecològica i Transformació Urbana; un de suport a l’Àrea de Cultura, Educació i Esports; un a l’Àrea de Promoció Econòmica, i un a l’Àrea de Serveis a les Persones i Convivència. Els diversos coordinadors de les àrees treballaran conjuntament per garantir que les polítiques es desenvolupin de manera transversal entre les diverses regidories.

Salellas entrant la denúncia dels càrrecs de confiança, l'any 2015.

Salellas entrant la denúncia dels càrrecs de confiança, l'any 2015. / Aniol Resclosa

D’altra banda, el PSC tindrà tres assessors per al grup municipal mentre que Guanyem, Junts i ERC en tindran dos cadascun. Quatre dels assessors dels grups municipals passaran d’una categoria A2 (30.000 euros) a una A1 (35.000 euros). A PP i VOX se’ls assigna un assessor a mitja jornada.

El PSC critica "el desori"

El PSC de Girona, el principal grup a l'oposició, ha criticat el "desori i el desconcert monumental" amb el sou de Lluc Salellas, tal com ha recollit l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Regidories de barri

El govern també ha anunciat l’assignació de les regidories de barri, que seran les següents: 

  • Cristina Andreu (Sant Narcís)
  • Amy Sabaly (Can Gibert del Pla)
  • Sergi Font (Santa Eugènia de Ter)
  • Queralt Vila (Sant Daniel i Pedret)
  • Sergi Cot (Pla de Palau-Sant Pau i Avellaneda)
  • Gemma Martínez (Montilivi)
  • Sílvia Aliu (Barri Vell i Mercadal)
  • Gemma Geis (Montjuïc)
  • Xavier Aldeguer (Eixample)
  • Núria Riquelme (Pont Major i Campdorà)
  • Maria Àngels Planas (Palau-sacosta)
  • Lluís Martí (Taialà i Domeny)
  • Sílvia Bosch (Fontajau i Sant Ponç)
  • Quim Ayats (Vista-Alegre Carme)
  • Raquel Robert (Devesa i Torre Gironella)
  • Àdam Bertran (Pedreres i Girona est)