El cardenal Omella, sorprès pel retard en el nomenament del nou bisbe de Girona

«Això no vol dir que tinguin un tractament punitiu contra Girona de part de la Santa Seu, crec que no», afegeix

Sergi Gordo i Joan Josep Omella, ahir a Barcelona

Sergi Gordo i Joan Josep Omella, ahir a Barcelona / ACN

Europa Press

El papa Francesc ha nomenat el bisbe auxiliar de Barcelona Sergi Gordo nou titular de la diòcesi de Tortosa. Aquest bisbat estava vacant des de feina deu mesos, quan el seu antic titular, Enric Benavent, va ser designat Arquebisbe de València. Mentrestant, la diòcesi de Girona fa més de quinze mesos que espera que el Vaticà nomeni el substitut de Francesc Pardo, un fet que sorprèn fins i tot al cardenal-arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola Joan Josep Omella.

«Ha arribat Tortosa abans que Girona, no sé per què, el procés és així. A mi també em sorprèn», va afirmar. «El meu desig és que tinguin com més aviat millor un bisbe, però això no vol dir que tinguin un tractament punitiu contra Girona de part de la Santa Seu, crec que no», va dir ahir Omella en declaracions als mitjans.

«Girona és una més de les diòcesis d’Espanya i toca quan toca, ja està», va resoldre el cardenal en preguntes dels periodistes.

Omella es desmarcava així de les «càbales» de la premsa i va assegurar que està «preparant-se» el nom del nou bisbe gironí, que arribarà «aviat». «A l’estiu es treballa menys a la Congregació, però el Papa treballa», ha apuntat el prelat en una roda de premsa sense preguntes d’altres qüestions d’actualitat com les eleccions.

L’elecció dels bisbes és potestat del papa de Roma, tot i que el territori -en aquest cas, la Conferència Episcopal Espanyola- té molt a veure en la terna de tres noms que es presenta al papa, i de la qual en surt l’elegit.

Fins ara, el procés s’ha desenvolupat amb el més absolut secretisme, i les informacions durant els darrers mesos s’han anat filtrant amb comptagotes. Per exemple, ha trascendit que almenys un candidat ha refusat la proposta, i entre les possibilitats que han sortit publicades hi ha hagut la que vingués a Girona l’actual bisbe de Vic, Romà Casanova, així com altres noms com Fidel Catalan, Josep Maria Turull, Enric Termes, Josep Maria Domingo o Agustí Borrell, entre altres. A hores d’ara, tanmateix, cap d’aquests noms ha estat confirmat, de manera que l’interrogant segueix obert.

Dins de la diòcesi hi ha moltes veus que demanen que el nou bisbe de Girona sigui català, conscients que la possibilitat d’un bisbe gironí és més aviat remota, ja que difícilment es nomena un bisbe del propi territori.

Pel que fa al nou bisbe de Tortosa, Sergi Gordo (Barcelona, 1967), es va mostrar il·lusionat pel nou nomenament i ha detallat que la seva primera missa a Tortosa serà el nou de setembre a les onze del matí. El prelat va prometre treballar pel «bé comú» des d’una «diòcesis germana» de Barcelona per on també han passat altres religiosos que després han fet carrera a la capital, com els arquebisbes Lluís Martínez Sistach o Ricard María Carles. Preguntat pel monument franquista de Tortosa, una de les polèmiques que afecten la ciutat, Gordo va preferir mantenir un perfil discret. «Ho desconec, i per tant no puc respondre a aquesta pregunta per la meva ignorància d’aquest fet», va expressar.