Girona habilita els soterranis de la Catedral per l'onada de calor

A diferència dels refugis climàtics, aquest espai de la seu només s'obrirà de forma excepcional quan la temperatura sigui molt elevada

Josep Coll

Josep Coll

L'Ajuntament de Girona, amb la col·laboració amb el capítol de la Catedral, ha habilitat els soterranis de la Catedral com a mesura excepcional davant l'onada de calor que està prevista pels episodis de calor que viurà la ciutat avui i demà, amb temperatures que avui poden superar els quaranta graus. Aquest espai s'obre en ocasions extraordinàries. Ho va fer per Temps de Flors, o també pels Concerts a cegues. «Estem plenament satisfets amb aquesta incorporació», ha explicat la regidora de Ciutat que Cuida Gemma Martínez, que ha afegit que «pensem que l'emergència climàtica és una responsabilitat i un tema que ens afecta a tots».

L'aforament dels soterranis de la Catedral serà d'un màxim de 300 persones, i estarà obert des de les dotze del migdia fins a les cinc de la tarda. En ser un espai de patrimoni, s'ha de poder vigilar i aquest és un horari que «permet tenir un servei de vigilància cobert», ha detallat la regidora. En l'espai s'han col·locat unes cadires perquè la gent que vagi allà pugui seure. També està previst col·locar un sistema de senyalització perquè la gent sàpiga que els soterranis de la Catedral estan habilitats i la gent es pugui resguardar de la calor. Per això, es col·locaran cartells a la plaça de la Catedral i a altres indrets pròxims a l'espai.

Tanmateix, i a diferència dels refugis climàtics que estan oberts cada dia fins a finals d'agost, els soterranis de la Catedral només s'habilitaran els dies d'onada de calor. «Són pels dies previstos en els quals ens fan aquesta alerta dels serveis meteorològics que estem en una onada de calor de sis sobre sis», ha apuntat Martínez. La regidora de Ciutat que Cuida també ha explicat que «sempre que ens activen protecció civil o els serveis meteorològics serà quan activarem aquestes mesures extraordinàries». Després, s'avisarà a la població a través dels canals oficials de l'Ajuntament, com les xarxes socials i la pàgina web.

Al mateix temps, i dins aquestes mesures excepcionals, la piscina municipal de la Devesa serà gratuïta per a persones majors de 65 anys els dies que faci més calor. Presentant en DNI, les persones per sobre aquesta franja d'edat podran accedir a l'establiment de forma gratuïta entre la una del migdia i les sis de la tarda.

Esglèsies com a refugis climàtics

La regidora de Ciutat que Cuida, Gemma Martínez, també ha anunciat dos nous espais que s'uneixen a la xarxa de refugis climàtics de Girona. En aquest cas, són les esglésies del Mercadal i la de Sant Narcís que ja eleven a trenta-quatre el número de refugis climàtics de la ciutat.

Pel que fa a l'església del Mercadal estarà oberta de 8:30 hores fins a la una del migdia i disposarà de servei de Wi-Fi. Mentrestant, l'església del Mercadal també obrirà a les 8:30 hores, però només ho farà fins a les 10:30 hores -12:30 hores en casos d'episodis de molta calor-. Tot i així, la regidora ha dit que l'horari es pot ampliar «en funció del que permeti l'organització».

Persones sense llar

Per altra banda, l'Ajuntament també ha pres mesures per les persones sense llar usuàries de La Sopa. De fet, Martínez ha apuntat que fa alguns dies que ja distribueixen ampolles d'aigua al col·lectiu, a més que se'ls ha donat un recipient per tenir aigua potable. La regidora també ha recordat que totes les fonts de Girona estan obertes perquè les persones «es puguin refrescar».

Les persones sense llar podran disposar l'espai de La Sopa fins a les tres de la tarda, i també s'hi podran dutxar. Martínez també ha avançat que l'Ajuntament treballa per habilitar un nou espai pel col·lectiu, però encara ha de conèixer la viabilitat d'aquest lloc perquè les persones sense llarg puguin tenir «un altre punt alternatiu ampliat».