«Per culpa de la calor el gel de la nostra parada es fon i perjudica els productes»

La manca de climatització del Mercat del Lleó, amb alguns aparells espatllats, ha despertat el malestar d’alguns paradistes que reclamen solucions des de fa més d’un any

Des de l’Ajuntament s’ha engegat un contracte d’emergència per resoldre la problemàtica

Sergi Batlle

Ventalls, ventiladors, ampolles d’aigua fresques, refugiar-se en racons d’ombra i altres remeis imaginatius són recursos que fan servir els paradistes del Mercat del Lleó de Girona per fer front a les altes temperatures que hi ha a l’interior del recinte. La principal causa de la calor que assola tant als paradistes com als clients és part del sistema de refrigeració que fa més d’un any que no funciona perquè alguns aparells s'han espatllat. Aquesta manca de climatització s’ha traduït en més despesa energètica, degradació de l’espai i en una pèrdua d’ingressos. Per resoldre el problema, els paradistes reclamen a l’Ajuntament solucions immediates i, per la seva part, des del consistori asseguren que ja han posat fil a l’agulla.

«Per culpa de la calor el gel de la nostra parada es fon i perjudica els productes» lamenta Raquel Manrique, de la parada Peixos Serra, que des que ha començat l’estiu han hagut d’incrementar la despesa de gel per mantenir fresc el producte. Malgrat que els seus costos són majors, no han aconseguit apujar les seves vendes. «Per la calor la gent prefereix anar al supermercat. Si ho comparo amb l’estiu passat, les nostres vendes s’han rebaixat en un 40%» assegura Manrique.

La parada de Peixos Serra no és l’única que ha patit les conseqüències derivades de les altes temperatures. Marta Tarrés, de la Floristeria Marta Tarrés, també ha vist com els costos del consum energètic han apujat notablement. «Cada vegada que obro la nevera, aquesta s’escalfa set graus i en qüestió de tres mesos he pagat 700 euros de llum quan estava acostumada a pagar-ne poc més de 100» confessa la florista. A més, la xafogor de l’interior del mercat li impedeix poder exposar el seu producte. «No puc treure el producte de la nevera perquè es degrada. El tinc guardat allà i els clients es pensen que no tinc gènere i passen de llarg» explica.

De les 59 parades que hi ha al Mercat, algunes poden mantenir el seu producte refrigerat, però no s’estalvien la despesa energètica. Aquest és el cas de la parada de Carnisseries Mercader que han hagut de comprar noves neveres. «El producte no es perjudica, però les màquines van més forçades perquè han de produir més fred» diu Sara Gil, carnissera de la parada. Arran d’això, «un motor de la formatgeria va sobreescalfar-se i va petar» explica Gil. 

La calor també ha degradat l’espai. En algunes zones de l’interior el terra s’ha bombat. «A davant de la meva parada el terra s’ha dilatat i en el dia d’avui ja he vist més de cinc persones entrebancar-se. Això desmereix el mercat» lamenta Sandra Serrano de la botiga Va de Vi. 

La versió municipal

Des del consistori van engegar fa dues setmanes un contracte d’emergència amb el qual van adquirir dos aparells d’aire condicionat i que s’ha d’executar en el termini màxim d’un mes. Tot i això, des de l’Ajuntament són conscients que aquesta és una solució a «curt termini» i que cal una reestructuració profunda perquè l’estructura és antiga i no està capacitada per emetre les frigories necessàries. «A partir del setembre, quan s’aprovin els pressupostos, posarem en marxa un projecte tècnic per reestructurar la climatització del Mercat » explica Gemma Geis, alcaldessa en funcions i tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, i amplia que «en dos mesos entrarà en vigor un nou contracte de manteniment d’aire condicionat a tots els equipaments municipals». 

Sobre la manca de mesures per arreglar el problema, Geis defensa que aquest problema ja ve de lluny - els aparells espatllats ho estan des de fa un any- i recorda que les eleccions van ser el 28 de maig i la constitució del 'ajuntament va ser el 17 de juny, i que, «fins passades dues setmanes, no va tenir competències amb promoció econòmica i que, per tant, no podia resoldre la situació en la qual es troba el mercat». 

Subscriu-te per seguir llegint