Els germans Roca aposten pels vegetals en el Fòrum Gastronòmic de Girona

Els restauradors defensen la cuina tradicional com a base per evolucionar els plats i buscar nous sabors i textures

Arrenca el Fòrum Gastronòmic amb robots que preparen cafè i envasos reutilitzables com a reclam

Aleix Freixas / ACN

Aleix Freixas / ACN

Els germans Roca han mostrat una clara aposta pels vegetals i l'ús d'aquesta proteïna en els menús dels seus restaurants per transmetre una "mirada ètica" als comensals en una ponència al Fòrum Gastronòmic de Girona. Els tres gironins han tancat la primera jornada del congrés culinari amb una demostració d'alguns dels plats que ofereixen a El Celler de Can Roca, en què en la majoria de casos hi ha una important reminiscència de les receptes tradicionals. Joan Roca ha defensat aquesta cuina com a base a partir de la qual ells hi apliquen noves tècniques que els permeten arribar a gustos i textures diferents. Per altra banda, els germans han defensat els pagesos i han criticat la "burrocràcia" que els impedeix treballar amb llibertat.

La primera jornada del Fòrum Gastronòmic de Girona s'ha tancat amb una ponència dels germans Roca en què han elaborat alguns dels plats que es poden trobar en el menú del Celler. Es tracta de receptes que tenen una base en la cuina tradicional però que els germans han portat més enllà amb noves tècniques que els han permès jugar amb gustos i textures noves.

Malgrat tot, el xef del restaurant, Joan Roca, ha assegurat que des de fa uns anys han potenciat l'ús dels vegetals en els seus menús. Si bé hi ha alguns restaurants com el Miramar en què el peix és l'ingredient estrella, en aquest cas ells han optat per introduir molta proteïna vegetal per fomentar aquesta "mirada ètica" sobre la cuina.

Pels germans, cal posar en valor l'ús de verdures i hortalisses en el món gastronòmic ja que ofereixen gustos i textures molt rics i que els permeten jugar molt amb els seus plats. Al mateix temps són una alternativa més sostenible i saludable al consum de proteïna animal i per això volen fer pedagogia a través del restaurant amb tres estrelles Michelin.

El Fòrum Gastronòmic de Girona, en imatges

El Fòrum Gastronòmic de Girona, en imatges. / Marc Martí Font

Per altra banda, aquest foment dels vegetals forma part del projecte que tenen on cultiven verdures i hortalisses ells mateixos que acaben consumint per a les receptes que elaboren als menús. També hi ha un hort al costat del Celler de Can Roca que serveix per provar nous cultius i treballar en noves receptes. La idea és recuperar les verdures, hortalisses i herbes aromàtiques que al llarg de la història han tingut un pes important a la cuina gironina i que, en alguns casos, està perdent pes o desapareixent.

Per altra banda, el sommelier Josep Roca ha aprofitat per fer una crida de suport a la pagesia. Ho ha fet criticat la "burrocràcia" que en alguns casos pateixen els agricultors i ramaders del país. Roca ha criticat que els excessius tràmits que han de seguir "a vegades frena les ambicions de la gent que vol dedicar-se a la convivència amb la natura".