Un viatge al Paleolític

uDurant els mesos de juliol i agost el parc de les Coves de Serinyà ofereix visites guiades

Una imatge de l’exterior de l’edifici del parc de les Coves de Serinyà i punt d’entrada al recinte i jaciment arqueològic.  | ANIOL RESCLOSA

Una imatge de l’exterior de l’edifici del parc de les Coves de Serinyà i punt d’entrada al recinte i jaciment arqueològic. | ANIOL RESCLOSA / david céspedes. serinyà

david céspedes. serinyà

Descobert a finals del segle XIX, el parc de les Coves de Serinyà és un recinte de gran importància arqueològica i que ha estat objecte de diferents excavacions amb excel·lents resultats per interpretar l’època del Paleolític. El parc és una gran eina pedagògica i de fet durant molts anys va ser visitat per nombrosos escolars. El 2019, concretament el mes de juny, va tancar les portes per convertir-se en un centre d’interpretació. Ara, durant l’estiu també es poden fer unes rutes i visites guiades per descobrir què amaguen les coves prehistòriques.

El crani trobat al jaciment, la resta d’un humà modern més antiga de Catalunya. | DDG

El crani trobat al jaciment, la resta d’un humà modern més antiga de Catalunya. | DDG / david céspedes. serinyà

La proposta es presenta com a molt interessant i pensada també pel públic familiar, A través de les rutes guiades, els visitants podran descobrir i admirar els tres jaciments de les coves del Reclau Viver, de Mollet i de l’Arbreda. Aquests jaciments conformen el parc i s’han posicionat com un element i atractiu turístic molt destacat. L’any passat per exemple va rebre 2.300 visites durant els dos mesos que va obrir. Ara, durant el mes de juliol i agost es podrà visitar el parc de dimarts a diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda. Les visites acabaran el 3 de setembre. Segons els organitzadors, «l’ampliació de l’horari d’obertura ha permès oferir quatre visites guiades per dia, per així donar resposta a l’augment de la demanda que es va experimentar l’estiu passat». El programa de visites d’aquesta temporada ja es va iniciar el mes de juny passat.

Segons han informat els organitzadors, la reserva prèvia es podrà fer a través de correu electrònic a coves.serinya@plaestany.cat, per telèfon al 972 59 33 10 o mitjançant el formulari disponible a la web www.plaestany.cat. El preu de les visites es manté i per al públic en general serà de 6 euros, pels estudiants, majors de 65 anys i persones amb discapacitat l’entrada tindrà un cost de 3 euros, mentre que els menors de 6 anys ho tindran gratis.

Amb aquest programa de visites es tornarà a donar activitat. En aquest sentit, els promotors recorden que «durant aquests anys s’han anat fent petites millores i reformes, i actualment està en tràmit de licitació el projecte museogràfic». Mentre no es produeix aquest fet, es poden tornar a visitar tres espais molt destacats: els tres jaciments de les coves del Reclau Viver, de Mollet i de l’Arbreda del conjunt prehistòric de Serinyà, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica el 2008, per la Generalitat de Catalunya. Segons la difusió feta des de Patrimoni Cultural «els estudis que s’hi han fet revelen que ens trobem en un dels millors jaciments de l’Europa occidental per conèixer el pas de l’home de Neandertal a l’home modern».

Una de les troballes més destacades del recinte és el crani localitzat el 1973, que és la resta d’humà modern més antiga de Catalunya (té 22.300 anys d’antiguitat).

Subscriu-te per seguir llegint