Puigdemont insta ERC a aclarir si els seus vots "serviran per fer Illa president"

L'expresident de la Generalitat demana "claredat" a Pere Aragonès sobre les seves possibles aliances

Aragonès creu que Sánchez ha "afeblit" el bloc de la seva investidura

Carles Puigdemont.

Carles Puigdemont. / ACN

ACN

ACN

Carles Puigdemont demana "claredat" a Pere Aragonès sobre les seves possibles aliances després de les eleccions del 12-M. "Els vots d'ERC serviran per a fer president el delegat del PSOE a Catalunya? Els nostres segur que no", ha assegurat el candidat de Junts+ en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) aquest dimecres a Argelers. "M'agradaria saber amb la mateixa contundència i claredat que cap vot d'ERC servirà per a fer president Salvador Illa", ha insistit. D'altra banda, en un hipotètic escenari d'una investidura del candidat del PSC amb el suport del PPC, com a l'Ajuntament de Barcelona, Puigdemont ha dit que s'acabaria la taula de negociació a Suïssa, perquè no tindria "cap sentit".

Carles Puigdemont ha reclamat a la resta de candidats que siguin "tan explícits" com diu que ho està sent ell. A ERC li ha preguntat si els seus vots serviran, sigui quina sigui la circumstància, per a investir Salvador Illa com a futur president de la Generalitat. Ha assegurat que en aquests moments no tenen "cap indici ni certesa" del que faran els republicans, malgrat que la "lògica" hauria d'apuntar a un Govern independentista.

"Nosaltres no pactarem amb el senyor Illa", ha insistit el candidat de Junts+, que també s'ha dirigit al cap de cartell del PSC perquè sigui "si pactarà amb els comuns i ERC per a fer un Govern tripartit a Catalunya que ja sabem com acaba i quines polítiques defensa". I ha reblat en aquest sentit: "Ens agradaria que la resta fossin tan explícits com nosaltres".

Preguntat per un altre hipotètic escenari, el d'una investidura de Salvador Illa amb el suport del PPC com a l'Ajuntament de Barcelona, Puigdemont ha assegurat que això trencaria la negociació establerta amb el PSOE. "Si el PSC obté la presidència amb els vots del PP, estarà dient que allò que fem a Suïssa no té cap sentit", ha apuntat.

En aquest context, Puigdemont ha defensat que té més possibilitats que cap altre candidat de "guanyar" al PSC i de ser investit en segona volta, per majoria simple, si cal. En qualsevol cas, ha assegurat que el seu retorn es farà efectiu per al primer debat d'investidura que se celebri.

Crida a "refer la unitat" independentista

Carles Puigdemont també ha aprofitat la roda de premsa per fer una crida a "refer la unitat" de l'independentisme a partir del "coneixement" adquirit de la tardor del 2017. "Em comprometo des de l'endemà mateix de les eleccions a reunir tot l'independentisme en una taula", ha promès el candidat de Junts+, que ha defensat que ha de ser compatible amb tenir un "molt bon govern" que gestioni el dia a dia. Ha recordat que ells no van tenir problemes per a investir Pere Aragonès fa tres anys.

Preguntat pel seu programa per arribar a la independència, el candidat de Junts+ ha respost que "el referèndum i la declaració d'independència ja els hem fet", i que només seria substituïble per un referèndum acordat. Ara bé, també ha avisat que "no ens hem d'esperar" a comprovar que no funciona la via negociada per anar preparant-se. Sense entrar en concreció, ha apuntat que, sis anys i mig després, tenen una millor anàlisi de fortaleses i febleses.

Veu una "tendència a l'alça"

A l'equador de la campanya electoral, Carles Puigdemont ha subratllat que observa una "tendència clara a l'alça" de la seva candidatura i que és l'única "en posició de disputar la victòria al PSC en aquestes eleccions". També s'ha felicitat per la capacitat que ha tingut Junts+ per a mobilitzar els simpatitzants cada dia a Argelers, a la Catalunya del Nord.

Puigdemont ho ha contraposat a la situació del PSC, que diu que "ha hagut de treure el Sant Crist gros" –en referència a l'aparició de Pedro Sánchez- per a remuntar la campanya electoral, "evidenciant que el candidat del PSC és el senyor Sánchez".