Sobreviure a un visitant

«NADIE TE SALVARÁ» 3L’actriu Kaitlyn Dever és la protagonista d’aquest «survival» fantàstic que estrena la plataforma Disney Plus

Sobreviure a un visitant

Sobreviure a un visitant / pep prieto

Pep Prieto

Pep Prieto

La saga Un lugar tranquilo ha demostrat que es poden fer relectures dels vells temes del fantàstic amb enginy i consciència de gènere. Aquests films són bàsicament la suma entre el cinema d’invasions de tota la vida i l’anomenat survival, molt habitual a les pel·lícules de terror i que situa els seus personatges en una situació límit pràcticament plantejada a temps real. La influència de Un lugar tranquilo, que és a punt d’estrenar la seva nova preqüela, ja s’havia fet notar en algunes produccions fantàstiques, però poques vegades s’hi ha tret tan profit com a Nadie te salvarà.

Escrita i dirigida per Brian Duffield, autor de les molt interessants De amor y monstruos, Espontánea i Underwater, la cinta depura al màxim la idea de crear suspens i tensió amb pocs personatges i un nombre limitat d’escenaris, jugant hàbilment amb el que hi ha d’asfixiant a l’espai domèstic i respectant, pel camí, alguns postulats clàssics del gènere de la ciència-ficció. És veritat que no inventa res perquè els seus referents són prou obvis i al final no deixa de ser un producte de sèrie B ben resolt, però al mateix temps s’agraeix molt trobar a plataformes, en aquest cas Disney Plus, un tipus de producte que fa un parell de dècades llogaves en un videoclub guiant-te exclusivament pel cartell i que et deixava la mar de satisfet.

La protagonista de Nadie te salvarà és Brynn, una noia que viu en una zona residencial i aïllada de tot contacte social. El motiu és la seva angoixa, fruit d’un passat conflictiu que l’ha portat a una reclusió plena de contratemps. Un bon dia, uns extraterrestres clarament hostils envaeixen la Terra, però Brynn és de les que no nota la diferència: al capdavall, per estar segura l’únic que ha de fer és quedar-se a casa, com sempre, i dosificar bé els seus recursos. Però una nit, un dels extraterrestres aconsegueix entrar a casa seva i Brynn, en ple atac d’ansietat, es veurà obligada a posar a prova el seu instint de supervivència per escapar del seu atacant. Duffield és molt conscient del tipus de pel·lícula que vol fer i actua en conseqüència.

Nadie te salvarà funciona molt bé com a exercici de suspens, sobretot perquè treu molta punta als seus efectes visuals i compta amb una excel·lent protagonista, Kaitlyn Dever. L’actriu de la sèrie Creedme i de Super empollonas està acompanyada per Zack Duhame, Geraldine Singer, Ginger Cressman, Elizabeth Kaluev i Evangeline Rose. La banda sonora original, molt efectiva, ve firmada per Joseph Trapanese, compositor de Oblivion, The Witcher i Prisioneros de Ghostland.