Opinió

La pizza del Girona

Dues pizzes oficials del Girona en una grada de l’estadi de Montilivi.  | DDG

Dues pizzes oficials del Girona en una grada de l’estadi de Montilivi. | DDG / Miquel Fañanàs

Tota obra de gastronomia ja sigui del passat, del present o, fins del futur, té el seu secret o, com a mínim, un determinat procés d’elaboració i/o preparació que poden fer-lo atractiu o diferenciat d’altres productes. En general, però, solen incorporar elements considerats bàsics perquè el resultat final d’allò que es proposa elaborar s’avingui amb l’idea original. Així, per exemple, una pizza necessita inexcusablement d’una bona massa de farina, preferiblement fermentada amb un mínim de 48 hores, damunt la qual s’hi hauran d’afegir els ingredients que, finalment, la convertiran en la proposta per a la qual s’espera el beneplàcit del consumidor.

El Girona FC, amb el president, la junta directiva, els accionistes, l’equip tècnic, els serveis administratius, els jugadors, l’engranatge d’un club perfectament rodat, és com una mena de gegantesca pizza on hi conflueixen diversitat de sabors que es presenten a l’afició amb els deures fets després d’un procés llarg i laboriós que l’ha portar a ocupar un lloc preeminent en la Lliga EASports. La base d’aquesta pizza gironina és la ciutat, la massa social, els abonats, els aficionats, els incondicionals seguidors del club. No sé si li manca un xic de fermentació, però cal reconèixer que la gironina no és, o no arriba a ser, l’afició que tenen d’altres clubs de Primera com l’Athletic de Bilbao o el Betis que continuen omplint els estadis sigui quina sigui la seva situació a la Lliga. La de Girona és més volàtil, més fluctuant en funció dels resultats tot i que, darrerament, els triomfs l’han fet més estable amb una progressiva consolidació que esperem no es vegi afectada per la derrota del passat dissabte al Santiago Bernabéu, ans al contrari!

Però una pizza no és només la massa de farina, sinó que incorpora ingredients, alguns dels quals són consubstancials amb el producte que es posa a la venda. N’hi a molts, però la tomata de qualitat és bàsic per donar-li uniformitat i consistència. Podríem fer el símil amb el Girona FC, en el sentit que la plantilla de jugadors són aquesta capa vermella que omple de sentit una massa ben treballada i compacta. L’altre element important pot ser la mozzarela element que, en aquest cas, es correspon amb el blanc de la samarreta oficial del primer equip que l’han portat amb orgull jugadors a Montilivi com abans a Vista Alegre i sempre amb la il·lusió compartida del futbol, una ciutat, uns valors.

I com en tota bona pizza, a banda de l’oli d’oliva verge i dels elements tradicionals i/o bàsics, també incorpora productes específics que li atorguen nom, sabor i qualitat al resultat final. Són, és clar, detalls de complement gastronòmic com poden ser les anxoves, el pernil, diferents tipus de formatge, sobrassada, carxofes, etc. Així mateix, al Girona FC també hi ha elements esportius que li donen l’especificitat, qualitat, experiència i bon joc, amb el sentiment compartit de formar part d’un projecte avui plenament consolidat. La guinda de la pizza és sens dubte l’entrenador Michel que ha sabut donar al club noves expectatives de futur. També hi ha ajudat el canari Juanpe Ramirez, veterà defensa de la plantilla que em consta té a casa seva els dos volums de la Història del Futbol a Girona de Jaume Curbet Boj, però també Portu, feliçment retornat o Stuani, que hi ha posat el pebre vermell de jugades i gols celebrats i recordats.

Des de fa uns dies, el club disposa d’un nou patrocinador amb la Casa Mòdena que ha arribat de la mà de les Fundacions Hestia i Tresc que contribueixen a la inserció laboral de persones amb dificultats. En unes naus del polígon de Riudellots, elaboren pizzes artesanals de qualitat, entre elles les modalitats «Montilivi», «Sisa» i «1930», tota una declaració d’intencions i compromís amb la qualitat, la inclusió i la sostenibilitat, valors compartits com la massa de farina que li fa de suport. Malgrat els entrebancs, però amb una trajectòria de somni, ara podem dir que gràcies al nou patrocini, l’orgull gironí també el trobem a la taula!

Subscriu-te per seguir llegint