Els actors dels EUA es declaren en vaga contra Hollywood

El 98% de membres del Sindicat subscriuen una acció que s’afegeix a la dels guionistes en la primera protesta simultània des de fa 63 anys

efe. los angeles

El Sindicat d’Actors dels Estats Units va declarar-se formalment en vaga després de les negociacions fallides per a la firma d’un nou conveni col·lectiu amb Hollywood. D’aquesta manera, el gremi d’intèrprets se suma al Sindicat de Guionistes (WGA, en anglès) emprenent una protesta simultània per primera vegada des de fa 63 anys i paralitzant, gairebé totalment, la cèlebre indústria de Los Angeles.

«Fer vaga és quelcom molt greu que pot afectar a milers i fins i tot milions de persones a tot el país i el món», va expressar Fran Drescher, presidenta de la institució, trista però convençuda que «no teníem una altra opció». La decisió, prèviament aprovada pel 98% dels membres del gremi, va prendre’s oficialment després de la reunió de la junta directiva del sindicat el dijous.

Així, el SAG-AFTRA (en anglès) va instar actrius i actors a deixar d’oferir els seus serveis que estiguessin coberts per l’anterior conveni i va anunciar piquets davant la seu de Netflix que ahir a la tarda ja es van poder veure.

El dia abans s’havia intentat arribar a un acord conciliador amb l’Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP, en anglès), en una reunió on també van assistir mediadors federals com a mesura d’urgència. «Per increïble que sembli, no vam poder aconseguir allò que els nostres membres mereixen. En cas d’haver acceptat, la nostra situació sols hauria estat pitjor», collava Drescher.

No obstant això, es mostrava oberta a seguir conversant amb l’AMPTP en cas que l’ens tingues disposició per un tracte considerat i just. A la matinada, però, l’actriu ja indicava que la resposta era «insultant i irrespectuosa», i l’acord sembla ben lluny. Bob Iger, conseller delegat de Disney, creu que les expectatives sindicals són «no realistes». Entre els reclams, millors salaris base, regulació de drets d’imatge respecte intel·ligències artificials i la cobertura del cost d’audicions autogravades, així com el pagament de drets residuals i transparència per part de les plataformes sobre com els calculen.