L’esfínter artificial canvia la vida a persones amb severs problemes d’incontinència

Es tracta d’un mecanisme fàcil d’utilitzar que va per dins del cos, prem la uretra i és el propi pacient qui l’activa per buidar la bufeta

Efe. Barcelona

L'esfínter artificial ha canviat la vida de Vicente Camacho, veí de Barcelona de 58 anys, que, fins a implantar-se'l, patia incontinència urinària severa a causa de la seva espina bífida. És un dels casos exposats dilluns a l'Hospital Vall d'Hebron amb la intenció de donar visibilitat a un dels problemes de salut que més tabús i falses creences generen, la incontinència urinària i fecal, que afecta tant dones com homes i que, en alguns casos, té solució amb l'implant d'un esfínter artificial.

La uròloga especialista en urologia funcional i neurourologia Marta Allué va explicar que es tracta d’un mecanisme «fàcil d’utilitzar» que «va per dins del cos» i «prem la uretra», i és el mateix pacient qui l'activa per buidar la bufeta, mitjançant una vàlvula, quan té ganes d'orinar. Camacho porta implantat l'esfínter artificial des de fa gairebé sis anys i confirma que l'operació li ha fet guanyar seguretat i confiança en ell mateix: «M’ha canviat la vida al mil per mil», va destacar.

Allué va explicar que aquest és un dispositiu pensat per a casos «molt severs» d’incontinència d'esforç i que, per a d'altres tipus d'incontinència, com la hiperactiva, hi ha possibilitats com implantar un neuromodulador, que «controla les contraccions anòmales de la bufeta perquè el pacient pugui arribar al lavabo».

Els problemes d'incontinència tendeixen a amagar-se perquè estan associats a «tabús, mites i falses creences», i els que els pateixen tendeixen a fer-ho en silenci: «Quan vas amb persones que no coneixen la teva problemàtica, ho passes malament perquè no vols que se n’assabentin», va dir Camacho, que va afegir alleujat que, amb l’esfínter artificial, «això ja no passa».

«Més seguretat i confiança»

«De petit portava bolquers de tela. Amb els anys, em van operar de fimosi i després vaig portar un col·lector preservatiu amb bossa de recollida d’orina a la cama», va explicar el pacient, a qui aquest últim mecanisme va deixar de resultar-li útil per «problemes fisiològics», i va haver de passar a portar bolquers d'un sol ús fins que li van implantar l'esfínter. «Ara no és que faci coses que abans no fes, però de cara a la societat i les relacions, tinc més seguretat i confiança en mi mateix», va destacar Camacho.

«El primer que et diuen els pacients és 'gràcies' perquè els ha canviat la vida», va explicar Allué, que va sentenciar que la incontinència genera molta incomoditat i modifica els hàbits de vida dels que la pateixen. La doctora també va asseverar que aquest problema «és més freqüent a mesura que avança l’edat, sobretot a partir dels 50 o 60 anys», però que «també es dona en nens i gent jove».

Allué va explicar que les dones pateixen incontinència d'urgència i esforç en percentatges similars, encara que els factors que causen cada tipus són diferents. La incontinència d'urgència afecta de forma similar dones i homes i en la majoria de casos no se sap per què es dona.