Tractar l’apnea redueix un 30% el risc d’episodis cardiovasculars greus

L’aparell utilitza pressió d’aire lleu per mantenir les vies respiratòries obertes mentre es dorm

Dispositiu portàtil per diagnosticar l’apnea.

Dispositiu portàtil per diagnosticar l’apnea. / DdG

DdG

El bon ús de la màquina CPAP, indicada per tractar apnees durant la nit, pot reduir fins a un 30% el risc de patir episodis cardiovasculars greus, segons un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida que ha publicat la revista Journal of the American Medical Association (JAMA).

La teràpia CPAP (pressió positiva contínua a la via respiratòria) és un tractament que consisteix en una màquina que utilitza pressió d’aire lleu per mantenir les vies respiratòries obertes en dormir. Aquesta teràpia és la solució a l’apnea obstructiva, que passa quan s’atura la respiració de forma involuntària durant el son i que afecta entre el 20% i el 30% de la població adulta.

Aquest trastorn és comú i crònic, i es caracteritza pel tancament de les vies respiratòries superiors durant el son, cosa que provoca la manca d’oxigen de manera intermitent i la fragmentació del son, entre altres riscos. El 80% de les persones afectades per aquest trastorn no estan diagnosticades, segons els resultats de l’estudi que s’han donat a conèixer recentment.

Més de 4.000 pacients

La investigació s’ha realitzat a partir de dades de 4.186 pacients i hi han participat els investigadors de l’IRBLleida Ferran Barbé i Manuel Sánchez de la Torre. Gràcies a l’anàlisi de les dades, els investigadors han conclòs que els pacients que fan un bon ús del tractament CPAP almenys de quatre hores cada nit aconsegueixen reduir el risc de tornar a patir un nou episodi cardiovascular greu.

«Fins ara no hi havia aquesta evidència i només es podia recomanar basant-se en la millora dels símptomes, cosa que motivava que alguns pacients no tinguessin una adherència adequada no seguissin el tractament», va explicar Barbé.

L’investigador va fer una analogia amb la protecció solar. «Que ahir usés un protector solar no em protegeix de l’exposició d’avui. De la mateixa manera, hem vist que la protecció de la teràpia CPAP és només quan es fa servir almenys quatre hores diàries, i que desapareix quan el pacient deixa d’usar-la o ho fa en un temps inferior».