Lloret treballa per obrir el camí de Can Juncadella després de la sentència del TSJC

Ajuntament i propietat acosten postures després d’anys de litigis sobre la privacitat del tram del camí de ronda

L'entrada a la finca de can Juncadella, arxiu

L'entrada a la finca de can Juncadella, arxiu / DAVID APARICIO

Clara Julià

Clara Julià

Els lloretencs anhelen veure el camí de ronda acabat i, després d’incomptables litigis judicials, aquesta passa podria estar cada vegada més a prop. Després de la darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que posava fi a una cadena d’estira-i-arronses amb lletrats per ratificar que el tram del camí de ronda que travessa la finca de can Juncadella, és tram públic, ara l’Ajuntament ha anunciat que està treballant amb la propietat per definir el traçat. Un fet sorprenent tenint en compte que fins ara la propietat de la finca, Flinder Data S.L., havia optat pel diàleg a través dels jutjats. Sembla, però, que la darrera sentència ha generat un canvi de paradigma. 

Des del consistori asseguren que l’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, i l’equip de govern, han mantingut converses durant les últimes setmanes amb col·lectius ciutadans i amb la propietat de Can Juncadella. I també subratllen que es marcarà un calendari de treball a curt termini per donar resposta a la resolució judicial. 

L’Ajuntament de Lloret, per encàrrec del alcalde, posarà en marxa els treballs tècnics per definir el traçat que han de culminar en una proposta que pugui rebre els vistiplaus corresponents de les diferents administracions. En aquest sentit, Lamelas va explicar que «la resolució judicial reconeix l’existència d’un tram de domini públic però no fixa un traçat específic i per tant la proposta que farem haurà de rebre l’acord tècnic i el vistiplau de la Generalitat i del Ministeri».

És per aquest motiu que l’Ajuntament i la propietat han iniciat converses a fi de poder definir un traçat viable que respongui a les necessitats de la ciutadania, especialment en seguretat i conservació del medi ambient. En aquest sentit, la propietat ja ha traslladat a l’Ajuntament la seva predisposició a treballar conjuntament amb el consistori per assegurar una solució ràpida, que garanteixi la protecció de l’entorn natural, la seguretat de la ciutadania, un adequat manteniment i la conservació de l’espai. Cal recordar que el milionari amb qui es vincula la finca de Can Juncadella és Nursultan Nazarbayev. Tot i que des de l’Ajuntament asseguren que ni tan sols s’han reunit mai directament ni amb els administradors de Flinder Data S.L., sempre a través d’intermediaris. Nazarbayev va ser president del Kazakhstan entre desembre de 1991 i març de 2019. Segons el setmanari The Diplomat, l’expresident hauria acumulat una fortuna de 3.800 milions de dòlars. 

Caminada popular

D’altra banda, l’entitat SOS Lloret ha convocat aquest dissabte una excursió popular per «denunciar les pràctiques abusives de propietàris en detriment del bé comú i fer conèixer el tram a tothom». L’excursió sortirà a les 11 hores del carrer Tunis de Lloret de Mar i. com diuen des de SOS Costa Brava, «vol ser una convocatòria massiva per omplir el bosc d’entitats i persones que defensen l’ús públic del Camí Ronda a tot el litoral».