Més de 120 activitats disponibles per gaudir d'una edició de rècord de Gastronomic Forum Barcelona

La cuina transformadora i compromesa amb la preservació de la biodiversitat serà el tema principal aquest any.

Gastronomic és l'esdeveniment de referència per als professionals de l'hostaleria

Gastronomic és l'esdeveniment de referència per als professionals de l'hostaleria

Rosa Díez

L´esdeveniment de referència per als professionals de l’hostaleria, el comerç especialitzat i la gastronomia se celebra un any més a Barcelona. Del 6 al 8 de novembre al palau 8 del recinte Montjuïc de la Fira, Gastronomic Forum Barcelona acollirà prop de 120 activitats, en què intervindran més de 200 xefs, pastissers, sommeliers i altres experts en gastronomia.

Aquesta edició de Gastronomic Forum Barcelona serà la més gran de la història. Hi participaran més de 350 empreses expositores, amb un creixement del 20% respecte a l'última edició, celebrada el 2022.

Cuina compromesa amb la defensa de la biodiversitat

Gastronomic Forum Barcelona mostrarà el compromís del món de la gastronomia amb la sostenibilitat, la protecció de la biodiversitat i l'impuls a la transformació social. Bona part dels més de cent cuiners i cuineres participants presentaran les seves iniciatives vinculades a l'ús de productes autòctons, la recuperació de mètodes d'elaboració tradicionals i la lluita contra el malbaratament alimentari.

En paraules de Pep Palau, codirector de Gastronomic Forum Barcelona i responsable del programa d'activitats, “l'edició 2023 presentarà cuineres i cuiners que lideren la preservació de la biodiversitat a la cuina, atès que la recuperació d'espècies vegetals i races animals afecta tothom i interpel·la especialment el sector de la cuina professional”.

Aquest any, els restaurants participants al saló sumen 55 estrelles Michelin clàssiques i 11 estrelles Michelin verdes (V), que reconeixen aquells establiments que treballen per preservar el medi ambient a través d'una gestió eficient dels recursos i la reducció dels residus .

Entre algun dels xefs més reconeguts del centenar de mestres de la cuina participants hi ha Joan i Josep Roca (El Celler de Can Roca ***+V, de Girona), Jesús Sánchez (El Cenador de Amós ***+V , de Cantàbria), Eric Verbauwhede (Pic Group ***, de França), Paolo Casagrande (Lasarte ***, de Barcelona), Oriol Castro i Eduard Xatruch (Disfrutar **, de Barcelona), Poul Andrias (Koks ** , de Groenlàndia), Paco Roncero (Paco Roncero Restaurant **, de Madrid), Javier Olleros (Culler de Pau **+*V, de Sanxenxo, Pontevedra), Bego Rodrigo (La Salita *+*V, de València), Caroline Baerten & Nicolas Decloedt (HummusxHortense *+*V, de Brussel·les, Bèlgica), Lucía Freitas (A Tafona*, Santiago de Compostel·la), Zineb Hattab (Kle* + *V, Suïssa) i Albert Adrià (Enigma*, de Barcelona).

Noves tendències a la cuina

El saló també incidirà en el poder transformador de la cuina, donant veu a cuineres d'àmbit internacional que proposen models de treball que posen èmfasi en la conciliació i la integració als restaurants, com la danesa Kamilla Seidler, al capdavant del restaurant Lola de Copenhaguen , i la belga Joke Michiel (Souvenir * + V, de Gant).

Els cuiners Dani Ochoa (Montia*, San Lorenzo del Escorial, Madrid), Luigi Pomata (Luigi Pomata*, Càller, Sardenya) i Jesús Segura (Las Casas Colgadas, Conca) exposaran les seves experiències sobre el nou rebost, que recupera conserves tradicionals d’aliments i promou tècniques de conservació inèdites a la nostra cultura culinària.

L'ús del foc com a mètode de cocció en tendència a la cuina professional quedarà palès a les sessions dels cuiners Aitor Arregui (Elkano*, Guipúscoa) i Irene Nan (Piantao, Madrid).

Pel que fa a la gastronomia líquida, els xefs Rodrigo de la Calle & Diana Díaz (El Invernadero* +*V), elaboraran algunes de les begudes fermentades i altres plats líquids de la seva carta.

Reconeixement i posada en valor del talent emergent

Els cuiners i cuineres emergents també tindran un paper molt destacat en el certamen, que acollirà la final del Premi Cuiner 2023. Els finalistes són Rafa Panatieri i Jorge Sastre (Brabo i Sartoria Panatieri, de Barcelona, millor pizzeria europea segons el rànquing 50 Top Pizza Europa 2022); Charly Morote, Sergi Puig i Gemma López (Suru Bar, de Barcelona); Jordi Asensio i Patrícia Nieves (Can Culleres, de Barcelona); Adrià Edo (Dit i Fet, Girona); Martí Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà, Girona) i Jessamí Caramés (Meleta de Romer, l'Ametlla de Mar, Tarragona).

Martín Berasategui (que suma 12 estrelles Michelin en els seus 7 restaurants), recollirà el premi Pierre Gagnaire 2023, com a homenatge a la seva contribució al desenvolupament de la pastisseria en el marc de la celebració del concurs TheBestDessertEspaiSucre.

Com a novetat, Gastronomic Forum Barcelona acollirà un Homenatge a les Dones del Món Rural, impulsat per la Diputació de Barcelona, així com el premi The Baker i el de Millor Maître d'Hotel. I una edició més, tornaran a lliurar-se els premis Mercader, InnoForum, Millor Panettone i Plat Favorit dels Catalans.

En el transcurs de Gastronòmic Forum Barcelona 2023, l'Agència Catalana de Turisme i la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya presentaran la designació de Catalunya com a regió Mundial de la Gastronomia per a l'any 2025, una iniciativa impulsada per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i que suposa un reconeixement important al paper de lideratge de la cuina catalana al món.

Paral·lelament a les activitats de cuina en viu, les sessions dedicades a la innovació i la gestió dels establiments hostalers es desenvoluparan a ForumLab, a càrrec de l'organització de Gastronomic Forum Barcelona i Clúster Food Service. Aquest espai també acollirà el congrés Foodture –organitzat per Barcelona Centre de Disseny, BCD– i el Congrés Internacional de Restauració i Economia Circular, una iniciativa de la Fundació Restaurants Sostenibles.

Per part seva, l'Aula del Mercat Metropolità, impulsada per Ajuntament de Barcelona, AMB i Mercabarna, l'Aula Catalunya -organitzada per Prodeca i les Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida- i l'Aula Makro oferiran demostracions gastronòmiques de xefs juntament amb petits productors . Els estands de les Diputacions de la Corunya, Burgos i Granada i el Consell Insular de Menorca també tindran espais destinats a showcookings.