Descobreixen un mecanisme per atacar els càncers de pròstata resistents als tractaments

Investigadors de l'IRB Barcelona han liderat l'estudi centrat a trobar cura a un dels tumors més freqüents en homes

Càncer de pròstata

Càncer de pròstata / Arxiu

Patricia Martín

La lluita contra el càncer de pròstata, el tumor més freqüent en homes, ha fet passos de gegant gràcies a la detecció mitjançant l'anàlisi en sang del PSA (antigen prostàtic específic), que facilita diagnòstics primerencs i la curació de la majoria dels pacients. Tot i així, hi ha tumors que no responen als tractaments hormonals, de radioteràpia o quimioteràpia, entre ells alguns dels denominats resistents a la castració, que són agressius i especialment resistents als tractaments.

Però un equip liderat pels investigadors de l'IRB Barcelona (Institut de Recerca Biomèdica), Xavier Salvatella i Antoni Riera, en què ha participat el doctor Denes Hnisz (de l'Institut Max Plank de Genètica Molecular) i la doctora Marianne D. Sadar (del BC Cancer de la Universitat de British Columbia, Canadà), ha trobat un nou enfocament per frenar aquests càncers tan perillosos, un mecanisme que podria servir, també, contra un altre tipus de tumors i contra algunes malalties degeneratives.

La base de la investigació clínica, en què s'han fet servir models cel·lulars i ratolins, es basa en intentar esbrinar per què algunes dianes terapèutiques, que normalment es troben a través d'una anàlisi genètica del tumor, responen als tractaments i d'altres no (són 'undruggable', el terme usat en anglès).

El receptor d'andrògens

Una de les raons principals que fa que aquestes dianes no responguin és quan tenen proteïnes que estan intrínsecament desordenades, fet que significa que no tenen una estructura tridimensional clara. Tot i així, tenen tendència a formar condensats moleculars. Entre elles, hi ha el receptor d'andrògens (una proteïna a les cèl·lules de la pròstata) que, en el cas del càncer, participa en l'activació de les cèl·lules tumorals.

La investigació, que ha estat publicada a la revista 'Nature Structural & Molecular Biology', ha descobert que els mecanismes involucrats en la condensació podrien servir per inhibir l'activitat del receptor d'andrògens, que és un fonamental en el càncer de pròstata i culpable de que “alguns tumors es vagin adaptats i deixin de ser sensibles als tractaments”, segons explica el doctor Salvatella.

La investigació obre noves possibilitats per abordar necessitats mèdiques no cobertes

Xavier Salvatella

— Cap del laboratori de biofísica de l'IRB Barcelona

El descobriment obre la porta a noves vies terapèutiques al càncer o altres malalties on hi ha proteïnes intrínsecament desordenades. "La lògica que hem seguit per optimitzar un inhibidor del receptor d'andrògens podria ser explorada per inhibir altres proteïnes, obrint noves possibilitats per abordar necessitats mèdiques no cobertes", assenyala Salvatella, cap del laboratori de biofísica molecular de l'IRB Barcelona.

Tot i això, a més d'intentar abordar altres dianes que no responen als tractaments, perquè la investigació es transformi en una nova teràpia contra el càncer de pròstata cal desenvolupar fàrmacs dirigits a aquestes proteïnes desordenades que experimenten condensació molecular. Per això, Salvatella, juntament amb altres especialistes, ha creat l'empresa Neuge Therapeuticis, que està fent assajos de cribratge de fàrmacs en pacients.