Encén la calefacció sense fer una despesa extraordinària

L'encesa intermitent dels radiadors és la pitjor opció que pots escollir

Descobreix com i què fer per estalviar i estar calentet durant la tardor i l'hivern

Escalfa't i estalvia en la factura de final de mes

Escalfa't i estalvia en la factura de final de mes

Redacció

El fred ha arribat a totes les llars i això ha fet que, tots anem amb bates, sabatilles folrades, pijames gruixuts, manta i, per què no, calefacció. Tot i que, és necessària per mantenir el nostre cos en perfectes condicions de temperatura, a vegades, no tothom s'ho pot permetre per la despesa que això comporta. Però, i si et deixem uns trucs per saber com i quan encendre-la, sense que això suposi un suplici econòmic a final de mes? 

La funció dels radiadors

La caldera es connecta als radiadors de la casa. L'aparell produeix aigua calenta i l'envia directament als radiadors. Aquests plens d'aigua calenta s'escalfen i escalfen l'entorn.

La caldera pot ser elèctrica o de llenya. El procés també pot ser invers, és a dir, l'aigua torna a la caldera, que l'escalfa i així successivament. Tot i això, cada any cal plantejar-se el manteniment de tot el sistema.

En particular, cal mantenir nets els radiadors i les canonades, i comprovar les vàlvules de cada radiador.

No passis fred amb aquests consells

No passis fred amb aquests consells / freepik

Com encendre els radiadors per estalviar: així no hi ha dubtes

Una persona pot pensar que en encendre els radiadors només a la nit o a les hores més fredes per fer una mica de calor a la casa i després apagar-los, poc suposar un consum petit, però, de fet, no és així.

Aquest esforç suposa un gran consum d'energia i, en conseqüència, un cost força elevat a la factura. A més, hi ha el risc de fer malbé la caldera a causa de l'oscil·lació de la temperatura.

El millor és deixar els radiadors encesos constantment a l'hivern a baixa temperatura. Si és necessari, en dies especialment freds, es pot apujar la temperatura a través del termòstat 1 o 2 graus, encara que sense exagerar. Així, la caldera treballarà amb el mínim esforç i permetrà que la casa estigui sempre a una temperatura suau. A més, les parets estaran sempre calentes i no hi haurà risc de pics perjudicials per als equips ni per a la cartera.

Com purgar el radiador

Què implica exactament el procés de purga de radiadors? En essència, es tracta d'eliminar les bombolles d'aire atrapades al sistema, les quals comporten riscos per al funcionament òptim dels dispositius de calefacció. Si bé, molts sistemes de calefacció moderns incorporen purgadors automàtics, n'hi ha d'altres que requereixen una purga manual. Aquestes bombolles d'aire tendeixen a formar-se durant la primavera i l'estiu quan la calefacció es troba en desús. Per tant, és aconsellable aprendre com dur a terme aquest procés abans que arribi l'hivern per evitar complicacions.

El primer pas implica verificar si se senten sorolls als conductes del radiador. Si no els escolteu, toqueu la part superior del radiador per determinar si està més freda que la part inferior. Aquests signes són indicatius de la necessitat de purgar el radiador i és recomanable comprovar-los alguns dies abans d'encendre la calefacció central per evitar sorpreses desagradables.

Quan hàgiu confirmat que el radiador necessita una purga, segueix aquests passos. Assegureu-vos que la calefacció estigui apagada abans de començar. Les bombolles d'aire tendeixen a acumular-se a la part superior del radiador quan està fred. És aconsellable començar amb el radiador més proper a la caldera, ja que així continuem amb el flux natural de l'aigua.

Després, col·loca un recipient sota la vàlvula del radiador, ja que és per on caurà l'aigua durant el procés de purga. Utilitzeu un tornavís per girar la clau de la vàlvula. En obrir el radiador, notaràs la sortida d'aigua juntament amb l'aire, que pot tenir una olor desagradable a causa del temps que ha estat atrapat. Quan l'aigua flueix de manera uniforme i continua, això indica que s'ha eliminat tot l'aire. Repeteix aquest procés a tots els radiadors de la casa.