Mor Lluís Balcells, referent de l’associacionisme olotí

Va presidir diverses entitats i va formar part de múltiples projectes a la capital garrotxina

Lluís Balcells

Lluís Balcells / Ajuntament d'Olot

Redacció

L’associacionisme olotí està de dol. Lluís Balcells i Coll, implicat en múltiples projectes a la capital garrotxina, ha mort als 95 anys. Tot i dedicar la seva trajectòria professional al camp de l’empresa -va ser directiu de diverses companyies de la comarca, com Hijos de Sacrest o Parés-, Balcells va destacar per la seva contribució a moltes entitats. Entre d’altres va ser fundador i president de l’Agrupació Sardanista d’Olot, president del Centre Catòlic d’Olot, directiu del Club Natació Olot, i va participar activament en l’associació de Pessebristes o la Unió de Botiguers d’Olot.

Nascut a Olot l’any 1926, Balcells va iniciar la seva activitat associativa al Centre Catòlic d’Olot. Essent adolescent, va començar a participar en els Pastorets, arribant a participar en unes 80 representacions. Amant del teatre, va participar en més de vint obres, implicant-s’hi com a actor i també com a escenògraf. El 1966 va ser nomenat president del Centre Catòlic, càrrec que ostentaria fins al 1978.

Des del Cercle Catòlic va iniciar l’organització de la Cavalcada dels Reis d’Orient, i també va participar en la posada en marxa de la Desfilada de Carrosses de les Festes del Tura. En la mateixa entitat, també va promoure el pessebrisme, activitat que l’acompanyaria tota la vida.

També va estar molt implicat en l’àmbit sardanista. Va fundar la Colla Garrotxa i va formar part de la junta directiva de l’Agrupació Sardanista Olot, de la que va ser nomenat president l’any 2002.

Balcells va ser un dels dinamitzadors en els inicis de Ràdio Olot, formant part del quadre de veus de l’emissora. El 1952 va crear el programa Estadium, un espai esportiu i de concursos en el qual se’l coneixeria com a Jaimito.

Així mateix, Balcells va ser un destacat esportista. Va practicar ciclisme i natació de jove. El 1966 va incorporar-se a la directiva del Club Natació Olot, i posteriorment va ser directiu de la Federació Catalana de Natació, assumint el càrrec de delegat provincial a Girona. En aquest àmbit, també va ser un membre destacat del Col·legi Català d’Entrenadors, on va desenvolupar i dirigir cursos d’auxiliar d’àrbitre i de monitors de natació.

Lluís Balcells ha obtingut diversos reconeixements al llarg de la seva trajectòria, com el que va rebre el 1996 pels seus 17 anys de presidència de la Unió de Botiguers d’Olot, de la qual va ser soci fundador, el premi Ales a la Cultura de l’Ajuntament d’Olot l’any 2011, o el Premi a la Trajectòria Personal dels Premis Garrotxí de l’any de 2012.