Anar begut al volant, una conducta que va en augment a Girona

Els positius en proves d’alcoholèmia dels Mossos s’incrementen i suposen gairebé el 6% de les fetes el 2022, un 1,2% més que el 2021

Un control d'alcoholemia dels Mossos d'Esquadre, en una imatge d'arxiu.

Un control d'alcoholemia dels Mossos d'Esquadre, en una imatge d'arxiu. / ENRIC BADIA

Eva Batlle

Eva Batlle

Conduir un vehicle sota els efectes de l’alcohol és una conducta de risc molt perillosa. Fa molts anys que els cossos policials i els responsables de trànsit lluiten per erradicar aquesta pràctica però segueix essent present. La postpandèmia, com han explicat els Mossos de l’Àrea Regional de Trànsit (ART) de Girona més d’una vegada, ha fet aflorar conductes perilloses a les carreteres i conduir begut és una d’elles i ha remuntat

Això és el que s’observa amb les dades dels últims dos anys sobre proves d’alcoholèmia realitzades a la Regió de Girona. S’han incrementat els positius i també les proves. Però el percentatge de gent que dona afirmatiu també ha pujat, en més d’un 1,2% entre el 2021 i el 2022. També s’ha de dir que s’ha notat un increment dels positius penals, és a dir, en els que se supera el 0,60 mg/litre d’aire expirat; quan la taxa màxima permesa es troba en 0,25 mg/litre. En casos de conductors professionals aquesta es rebaixa fins als 0,15 mg/litre d’aire expirat.

Les dades públiques dels Mossos d’Esquadra mostren que durant l’any passat es van realitzar 32.630 lectures, és a dir proves i d’aquestes, 1.946 van ser positives. Això suposa que el 5,9% de les practicades van ser afirmatives; mentre que l’any anterior n’havien estat el 4,7%. 

Els controls

El total de proves realitzades el 2022 és de 32.630 i d’aquestes, prop el 95% (31.097) es van realitzar durant controls preventius de trànsit. És a dir en dispositius ja planejats a peu de carretera i que sovint són especialitzats en control de drogues i alcohol. En aquests, van resultar positives fins a 1.707 lectures. En canvi, durant l’any anterior es van realitzar un 25% menys (24.906) de testos d’alcoholèmia i d’aquests, 1.031 van ser afirmatius.

Pel que fa a les lectures fetes en accidents de trànsit durant el 2022 els Mossos en van executar 1.400. Una xifra que supera en un 5% més, les realitzades l’any anterior (1.329). El nombre de positius dels conductors en sinistre viaris va ser de 201 per davant dels 178 del 2021.

En canvi, hi ha un altra intervenció que també pot comportar que els Mossos de Trànsit hagin de realitzar una prova d’alcoholèmia. Això succeeix quan es produeix una infracció o quan tenen requeriments de símptomes. Durant el 2021 va suposar 145 lectures mentre que l’any passat, en 133. D’aquestes, 38 van resultar afirmatives, és a dir, se superava el màxim permès de taxa.

El juny

Fent una anàlisi temporal dels controls d’alcoholèmia del 2022 es pot veure que el mes de juny va ser el que va acumular més lectures amb 3.125. Cal recordar que és un mes on se celebra la Revetlla de Sant Joan. Un dia que els Mossos de Trànsit solen realitzar molts controls i molts d’ells situats en les principals vies de la xarxa viària. De totes aquestes proves en controls, 222 van ser positives

Una mostra que inserir alcohol i conduir és perillosa és analitzant les autòpsies de les víctimes d’accident mortals. La Memòria de 2021 de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses per exemple indica que durant el 2020 i el 2021 hi va haver 59 morts i d’aquests, més de la meitat havien consumit alguna classe de droga: un 57,5% alcohol, un 22,5% altres drogues i un 20% psicofàrmacs. De les 23 persones que havien pres alcohol abans de tenir un accident mortal, més d’un 60% tenia una taxa d’alcoholèmia molt alta, a partir d’1,20 mg/l. A més, una petita part havien barrejat drogues.

Subscriu-te per seguir llegint