Un projecte gironí vol potenciar la vida independent de persones amb discapacitat

L'entitat Support impulsa un model d'atenció personalitzat basat en pressupostos personals

Una de les conferències d'aquest matí a la jornada de Support-Girona.

Una de les conferències d'aquest matí a la jornada de Support-Girona. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Support-Girona, organització dedicada al suport jurídic i social de persones amb discapacitat, vol impulsar un projecte pilot d'àmbit català basat en el model de pressupostos personals per tal de potenciar una vida més autònoma a les persones afectades. L'objectiu és regular les ajudes públiques per tal que els usuaris puguin escollir a on volen viure amb el seu propi pressupost i evitar que l'únic recurs possible sigui el d'una residència.

El director de l'entitat, Josep Maria Solé, lamenta que la Generalitat prioritzi les places a centres amb una inversió d'entre 3.000 i 4.000 euros quan podria destinar menys recursos a un altre sistema més personalitzat, en què l'usuari pugui tenir una vida independent al seu domicili.

El pla pilot s'anomena “El meu pressupost personal: la meva vida independent” i té com a objectiu testar el model de pressupostos personals a Catalunya amb sis persones amb discapacitat o amb necessitats de suport que actualment viuen en recursos institucionals podran disposar del seu propi pressupost personal. Això es farà amb l’ajuda d'un gestor de cas o gestor de vida, que serà el responsable de configurar un ecosistema de suports que els permeti viure de manera independent i en comunitat. L'entitat ha obert una convocatòria pública i està pendent de rebre els recursos necessaris per tirar el projecte endavant. "Volem demostrar que no és impossible viure en comunitat i que un canvi de sistema és possible, tal com passa a Flandes, Bèlgica, on els pressupostos personals són una realitat", explica Josep Maria Solé.

Support-Girona ha estat treballant en aquest model des del 2020, a través del projecte europeu UNIC. Concretament, s’han desenvolupat tres eines específiques: una eina de monitorització de la qualitat, dissenyada per avaluar la qualitat de vida de les persones beneficiàries d’un pressupost personal mesurant l’impacte del pressupost personal en les seves vides, seguint els principis i criteris establerts a la Convenció de les Nacions Unides; una segona eina de prestació de serveis, dissenyada per ajudar els proveïdors de serveis a avaluar els serveis que presten i a treballar per o cap a la prestació de serveis centrats en la persona que compleixin els drets i els estàndards esmenats; i un tercer instrument de garantia de compliment, pensat per ajudar les autoritats públiques a millorar les actuals polítiques socials en matèria d’atenció i suports de llarga durada.

Avui, Support-Girona ha presentat els primers resultats i eines d'UNIC en una jornada estatal organitzada per la fundació gironina. Amb més de cent assistents clau del món de la discapacitat i les entitats del sector social, ha comptat amb la intervenció de Frances Brown, professional escocesa vinculada al desenvolupament de la filosofia del suport autodirigit i els pressupostos personals a Escòcia. La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del Secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens, acompanyat pel director de Support-Girona, Josep Maria Solé. Torrens ha afirmat que els pressupostos personals "són el model cap a on s'ha d'avançar", i en la seva opinió, "és un projecte bàsic i essencial que serà la pedra angular per a la transformació de la cartera de serveis socials".

Finalment, del 12 al 14 de setembre es durà a terme, a Brussel·les, la reunió final del projecte. Durant aquestes dies s’ha previst una visita a l'entitat pública de Flandes (VAPH), encarregada de gestionar i coordinar els pressupostos personals al país, en què Support-Girona anirà acompanyada de representants de la Generalitat de Catalunya per conèixer de primera mà el seu desplegament.

"Si l'Imma visqués en un habitatge, al govern li costaria una desena part menys"

Solé ha compartit l'experiència de diversos usuaris que es podrien beneficiar d'aquest projecte, com és el cas de l'Imma, que actualment està en un centre residencial amb un cost públic de 3.077 euros. "Si visqués en un habitatge, al govern li costaria una desena part menys", exposa Solé, qui lamenta que sistemàticament el govern prioritzi aquestes places institucionalitzades. "Tenim molts usuaris que pel sol fet de passar del grau de dependència 1 al 2, perden l'ajut que rebien i no tenen altre remei que marxar de casa i anar a una residència", afegeix.

L'Imma és usuària de Support-Girona des de fa anys. "M'ajuden a gestionar les despeses i els interessos i també quan em sorgeix algun problema, com per exemple, la dificultat de comprar per Internet", manifesta.

Col·laboració amb Malta

Support-Girona serà la seu de diferents estades de trenta professionals de l’agència pública del Govern de Malta (Aġenzija Sapport), organisme dedicat a l’atenció de les persones amb discapacitat del país. El programa, que va començar la setmana passada amb una primera visita d’estudi, està centrat a conèixer com Support-Girona treballa la intervenció social de les persones que acompanya, concretament el suport social i en la presa de decisions per a una vida independent. En aquesta primera visita d’estudi han estat quatre els professionals maltesos (tres treballadores socials i una terapeuta ocupacional) que han conegut de primera mà i sobre el terreny la filosofia de l’entitat gironina i altres experiències del territori. El programa, que continuarà fins a finals d’any amb cinc estades més, ha inclòs el contacte directe amb persones amb discapacitat, que els han explicat com viuen i quins suports reben per poder-ho fer de manera independent a la comunitat.