L'Alt Empordà acumula més de la meitat dels morts d'accident de trànsit de Girona

S'hi han registrat vuit de les 14 víctimes mortals

Els motoristes són el col·lectiu amb més baixes amb vuit i suposen més de la meitat de les víctimes mortals

En dos dels tres sinistres mortals del juliol els Mossos han arrestat el conductor d'un altre vehicle per causar l'accident

Els serveis d'emergència, al lloc de l'accident mortal d'aquest juliol a Palau-saverdera.

Els serveis d'emergència, al lloc de l'accident mortal d'aquest juliol a Palau-saverdera. / Anti-Radars Garrotxa

Eva Batlle

Eva Batlle

Les comarques gironines han hagut de lamentar 14 morts en 12 accidents de trànsit a la xarxa viària des de principis d'any. És una xifra elevada, però amb tot, apunta Trànsit que representa sis persones menys respecte a l’any passat i dues menys que el 2019.

Si s'analitza el tipus de vehicle amb el qual circulaven les víctimes mortals es pot comprovar com els motoristes són els que han sortit més malparats enguany. Suposen vuit de les baixes s i, per tant, més de la meitat dels morts.

Es tracta d'un col·lectiu dels anomenats vulnerables sobre el qual el Servei Català de Trànsit ha enfocat enguany diverses campanyes i també, ha incrementat les actuacions de prevenció a les carreteres. De fet, Trànsit ha assegurat en més d'una ocasió que els "preocupa" aquest increment de morts en el col·lectiu. De fet, aquest repunt dels accidents mortals de motoristes es veu clarament amb les dades de tot Catalunya. Han mort 31 motoristes, el que representa el 34% de les víctimes mortals, això és, 1 de cada 3 morts. L’any passat fins al mes de juliol van perdre la vida 26 motoristes, i 30 en el mateix període de 2019.

Pel que fa a les comarques, l’Alt Empordà és la que acumula més morts enguany, amb més de la meitat del total. S'hi han registrat vuit de les 14 víctimes mortals.

Un altre aspecte rellevant és que aquest estiu està essent molt negre i especialment aquest mes de juliol. És juntament amb el maig -quan se'n van registra quatre- el que ha acumulat més víctimes mortals amb quatre persones finades en tres accidents de trànsit.

Dos detinguts

L'accident de trànsit mortal més recent és el que va succeir el diumenge 23 de juliol quan un conductor begut de 39 anys va conduir contra direcció per l'Eix Transversal i va xocar frontalment contra un cotxe. Va causar la mort de la conductora de 41 anys i a més, va ferir-ne un altre, ja que un altre turisme va haver de sortir de la via per evitar col·lidir-hi. El causant de l'accident mortal va acabar detingut pels Mossos d'Esquadra de l'Àrea Regional de Trànsit (ART). La jutge el va deixar amb llibertat provisional, però li va imposar diverses mesures cautelars, com ara la retirada del passaport i del carnet de conduir. Al mateix temps també li va decretar la privació de conduir un vehicle i haurà de comparèixer cada 15 dies al jutjat, com confirmen des del TSJC.

Aquest no és l'únic conductor detingut aquest juliol per causar un accident amb resultat de mort. El dia 17 de juliol també va produir-se un sinistre viari mortal a la GI-610 a Palau-saverdera. En el moment dels fets, va morir l'ocupant d'una motocicleta que havia estat envestida per un cotxe. Al cap d'unes hores, la conductora de la moto que estava crítica i havia ingressat al Trueta, també va perdre la vida. Ambdós finats eren ciutadans francesos de 53 i 48 anys respectivament. En aquest cas, els Mossos d'Esquadra van arrestar el conductor del turisme, de 73 anys, perquè hauria comès una infracció de trànsit. No s'hauria aturat en un senyal i hauria envestit la motocicleta on anaven dues persones.

Finalment, l'altre accident registrat aquest mes de juliol va produir-se a la collada de Toses (N-260) el dia 1 de juliol. La víctima mortal va ser també un motorista i en aquest cas va patir una sortida de via i les causes del sinistre mortal s'investiguen.

91 morts a Catalunya

A tot Catalunya han perdut la vida 91 persones en 80 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Durant el mateix període de l’any passat, van perdre la vida a les carreteres catalanes 100 persones, el que suposa una reducció del 9% en el nombre de morts i d’un 12,1% en els sinistres mortals. Durant aquest juliol, un mes que registra una mobilitat molt elevada a les carreteres del país, 20 persones han mort a la xarxa interurbana.

Davant d’això, des del Servei Català de Trànsit s’apel·la a la "precaució i responsabilitat dels usuaris en els desplaçaments per evitar sinistres i morts a la carretera el que resta d’estiu". En aquesta direcció fa una crida a "no relaxar-se a la conducció durant l’agost i es recorda que l’alcohol i les drogues són incompatibles amb la conducció". També és important evitar distraccions, respectar els limitis de velocitat, així com utilitzar els elements de seguretat passiva correctament, afirmen en un comunicat.