Els forenses fan més de 50 visites al mes per casos de violència masclista

Els forenses van assistir a més d’un miler de judicis per explicar els resultats dels informes 

Ariadna Sala

Ariadna Sala

Més enllà de les autòpsies, l’activitat executada pels professionals de l’Institut de Medicina Legal i Medicina Forense de Catalunya també inclou actuacions en l’àmbit de la violència sobre la dona. Les visites de reconeixement de lesionats es fan a instància d’un òrgan judicial i són clau per objectivar l’estat físic i mental de la víctima, fet que resulta de gran rellevància en un judici.  

Durant el 2021 la divisió de Girona de l’Institut de Medicina Forense va dur a terme 651 visites d’aquesta naturalesa, que suposen 54 reconeixements al mes. La xifra és pràcticament la mateixa que l’any anterior (670). A més, dins de l’àmbit de violència contra la dona també es fan valoracions psiquiàtriques, tot i que les peticions en aquest cas són molt menors (85). 

El reconeixement de lesionats suposa el gruix de les actuacions que fan els equips forenses a Catalunya. Comptant el conjunt de lesionats de qualsevol procediment més enllà de la violència contra la dona, a Girona es van fer 4.110 visites per determinar les lesions d’un ferit en assumpte penal. També es van fer 724 valoracions psiquiàtriques.

Seguint en l’àmbit penal, també es van fer aixecaments de cadàver (526), assistència mèdica a detinguts (13) i reconeixements de víctimes d’agressions sexuals (100).

La segona part de la feina de l’equip de forenses és assistir a judicis per tal d’explicar les conclusions dels informes i ser sotmesos a les preguntes de les parts en qualitat de pèrits. A Girona van assistir a 1.713 vistes. Els informes aporten context que pot ser determinant per decantar una sentència cap a una condemna. 

Amb tot, també es van fer actuacions d’àmbit no penal, com ara la valoració de la capacitat civil, la redacció d’informes d’internament psiquiàtric involuntari i també de la capacitat civil, entre altres. Sobre això, es van fer 830 informes d’internament psiquiàtric involuntari, es van fer 340 informes de capacitat civil i també 574 pericials extrajudicials. En 17 casos se’ls va requerir perquè determinessin l’edat d’una persona. 

En l’àmbit català, durant el 2021 es van fer 37.793 reconeixements de lesionats, essent l’actuació més freqüent. Per sota hi ha l’assistència a judicis (10.326) i els internaments psiquiàtrics involuntaris (9.950). En l’àmbit de la violència contra la dona es van fer més de 6.000 actuacions, i en el de les agressions sexuals, més de 1.000.

L’Institut de Medicina i Ciències forenses va practicar 525 autòpsies a Girona el 2021. Un total de 268 autòpsies vna ser per mort natural, i pel que fa a les violentes, se’n van fer 234. Dins d’aquest grup s’hi inclouen les accidentals (149), les suïcides (79) i les homicides (6). A més, també n’hi van haver 21 que no se’n va poder determinar les causes de la mort. 

Les dades dels anys anteriors són estables, però curiosament, dels últims 8 anys, va ser el 2019 l’any amb més autòpsies fetes a Girona (582).

Els mesos on es van fer més autòpsies van ser el desembre (52) i l’octubre (51). El febrer va ser el mes que en va tenir menys (34) juntament amb el novembre (37).

Al total de Catalunya es van fer 4.106 autòpsies, de les quals 2.497 van determinar que la mort havia estat per causes naturals, i 1.253 per causes violentes. D’aquestes, 663 van ser accidentals, 544 suïcides i 46 homicides. En 302 casos no es va poder determinar la causa de la mort.