Investigaran el vincle entre l’apnea del son i les malalties del cor

El projecte de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta rebrà una ajuda de La Marató

Grup de recerca respiratori de l'Idibgi i l'hospital Trueta.

Grup de recerca respiratori de l'Idibgi i l'hospital Trueta. / Idibgi

DdG

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (Idibgi) lidera una recerca que estudiarà el vincle entre l’Apnea Obstructiva del Son i les malalties cardiovasculars. Aquest projecte, finançat per La Marató de TV3, es farà en col·laboració amb el Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

L’Apnea Obstructiva del Son (AOS) és un trastorn del son que afecta sis milions de persones a Espanya, però només un 10% són diagnosticades i tractades. «Un aspecte preocupant de l’AOS és la seva estreta relació amb les malalties cardiovasculars», assenyala la Dra. Olga Tura, investigadora consolidada del grup de recerca Respiratori de l’Idibgi que lidera aquest projecte.

De fet, el risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular és un 50% més gran per a les persones amb aquest trastorn en comparació amb aquelles que no el tenen. Per tot plegat, el diagnòstic i tractament correctes de l’AOS es converteixen en un problema de salut pública.

Es crearan models innovadors dels vasos sanguinis en 3D amb cèl·lules de pacients per avaluar si alguns fàrmacs poden revertir els danys cel·lulars que provoquen les apnees, i reduir el risc cardiovascular associat.

TEMES