Un dels dos presumptes gihadistes detinguts a Olot havia format part de l'extremisme violent nacionalsocialista

L'Audiència Nacional deixa en llibertat els detinguts a Olot per "absència d'indicis" d'autoadoctrinament

Operació policial contra el fonamentalisme islàmic a Olot

Operació policial contra el fonamentalisme islàmic a Olot / Info Garrotxa

EUROPA PRESS

Un dels dos presumptes gihadistes detinguts a Olot el 21 de novembre havia estat adscrit a l'extremisme violent de matriu nacional socialista durant un període de temps previ, segons han informat els Mossos d'Esquadra després d'analitzar el material tecnològic intervingut als dos individus. Les detencions es van fer en el marc d'una investigació de l'Audiència Nacional. Els detinguts tenen 23 i 37 anys i també s'investiga pels mateixos fets una altra persona de 39 anys. En els mesos en què s'ha dut a terme la investigació, els agents van constatar que el procés de radicalització violenta estava en evolució, per això els Mossos opinen que amb les detencions s'ha evitat que arribessin a estadis que comportessin perill per a la ciutadania.

Les detencions les van fer Mossos i Policia Nacional i s'atribueix als individus delictes d'adoctrinament i captació. Ambdós tenen antecedents per diferents delictes, però no se'ls coneixen relacions prèvies amb el terrorisme.

La investigació conjunta es va iniciar el febrer passat, quan gràcies a la xarxa de col·laboració ciutadana, els investigadors es van assabentar que els ara detinguts presentaven conductes observables que podien ser compatibles amb una afinitat manifesta pel terrorisme de matriu gihadista.

Els agents han pogut acreditar que un dels detinguts ha estat exercint durant mesos una tasca d'adoctrinament en el segon, mitjançant l'ús de la propaganda creada a aquest efecte per productores afins a Daesh i Al-qaida, inclosos productes de convenciment ideològic i altres de caràcter tàctic i de capacitació.

Segons els cossos policials, aquesta exposició continuada ha acabat produint que el segon detingut evidenciés conductes cada vegada més habituals d'odi cap a col·lectius amenaçats, com ara la comunitat jueva, així com que manifestés intencions de cometre atacs contra la societat en general.

Després de passar a disposició judicial, el magistrat de l'Audiència Nacional ha establert mesures cautelars sobre els dos detinguts consistents en la retirada del passaport i l'obligatorietat de presentar-se diàriament als jutjats.

En llibertat per absència d'indicis

L'Audiència Nacional ha acordat deixar en llibertat les dues persones detingudes dimarts a Olot seguint el criteri de la Fiscalia que en va sol·licitar la llibertat per "absència d'indicis clars sobre la comissió" dels delictes d'autoadoctrinament o enaltiment terrorista.

Així ho confirmen a Europa Press fonts jurídiques el mateix dia en què després de ser posats a disposició del jutge, el ministeri públic informava en una nota de premsa que Hamza Noa i Antonio Martínez, investigats des del passat mes de febrer, havien de ser posats en llibertat.

Tots dos van ser detinguts dimarts durant els escorcolls dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional a Olot contra la radicalització islamista, segons van informar a Europa Press fonts policials.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional segueixen analitzant el material tecnològic intervingut

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Comissaria General d’Informació conjuntament amb la Brigada Provincial d’Informació del Cos Nacional de Policia estan analitzant el material tecnològic que es va intervenir en l’operatiu.

Els detinguts tenen antecedents per diferents delictes, però no se’ls coneixien relacions prèvies amb el terrorisme. En els mesos en què s’ha dut a terme la investigació, els efectius especialitzats dels dos cossos policials han constatat que el procés de radicalització violenta estava en evolució, i amb les detencions s’ha evitat que s’arribés a estadis en que suposés un perill concret per a la ciutadania.

La investigació conjunta es va iniciar el passat mes de febrer quan gràcies a la xarxa de col·laboració ciutadana, els investigadors es van assabentar que els ara detinguts presentaven conductes observables que podien ser compatibles amb una afinitat manifesta pel terrorisme de matriu gihadista.

Els agents han pogut acreditar que un dels detinguts ha estat exercint durant mesos una tasca d’adoctrinament en el segon, mitjançant l’ús de la propaganda creada a aquest efecte per productores afins a DAESH i AL-QAEDA, inclòs productes de convenciment ideològic i altres de caràcter tàctic i de capacitació. Aquesta exposició continuada ha acabat produint que el segon detingut evidenciés conductes cada vegada més habituals d’odi cap a col·lectius amenaçats, com ara la comunitat jueva, així com que manifestés les seves intencions de cometre atacs contra la societat en general. Cal destacar que un dels investigats, prèviament a aquesta investigació, havia estat adscrit a l’extremisme violent de matriu nacionalsocialista durant un període de temps.

La inspiració de persones que presentin factors de vulnerabilitat davant de la propaganda gihadista és un dels objectius de les organitzacions terroristes, i ha estat un dels desencadenants d’accions protagonitzades per actors individuals en els darrers anys a tot Europa.

Després de passar a disposició judicial, el magistrat de l’Audiència Nacional ha establert mesures cautelars sobre els dos detinguts consistents en la retirada del passaport i l’obligatorietat de presentar-se diàriament als jutjats.

La investigació continua oberta.