El festival de la Porta Ferrada s’acomiada aquest diumenge fregant els 60.000 espectadors

El certamen de Sant Feliu clou l’edició 60+1, en què ha acollit setanta-tres espectacles, amb «indicadors incontestables de creixement» 

Als concerts previstos per aquest estiu s'hi han acabat afegint els de l'Idilic i quatre de l'Arts d'Estiu de Pineda

Guixols Arena: el festivalòdrom de la Costa Brava

Jethro Tull al Festival de la Porta Ferrada.

Jethro Tull al Festival de la Porta Ferrada. / Xavier Casals

Alba Carmona

Alba Carmona

Un doble concert de The Tyets i Els Amics de les Arts posarà, si el temps ho permet, el punt final aquest diumenge al festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, en una edició, la 60+1, que frega els 60.000 espectadors. La cita de Sant Feliu de Guíxols, que aquest estiu ha celebrat la segona part de la commemoració del seixantè aniversari, culmina avui al Guíxols Arena una edició que va arrencar a finals de juny amb l’humor del Salat i que ha arribat a acollir setanta-tres espectacles diferents. 

En aquesta edició que, per l’organització té «un balanç extraordinari, amb indicadors incontestables de creixement», s’han programat tretze concerts en exclusiva a Catalunya, com les actuacions de Pink Martini, Wilco o Jethro Tull; amb una quinzena d’artistes internacionals i vint-i-cinc produccions catalanes. 

Vuit de les propostes han fet el ple, com les actuacions del pianista Ludovico Einaudi i l’humorista Berto Romero o El Pot Petit, el concert familiar d’aquesta edició. 

El director artístic de Porta Ferrada, Albert Mallol, apunta que a nivell estilístic la 61a edició del festival ha estat «un equilibri de gèneres» i ha continuat donant suport «de manera clara» als intèrprets i creadors musicals catalans, amb la inclusió al cartell d’artistes com Núria Graham, Blaumut, Ramon Mirabet o Carles Marigó.

Per la seva banda, el director executiu del festival de la Porta Ferrada, Sergi Roselló, destaca el creixement de la cita degana dels festivals d’estiu a Catalunya de la mà de la promotora The Project, que s’encarrega de la gestió. 

«The Project va agafar el repte d’anar creixent any rere any: vam iniciar la nostra direcció amb 11.000 espectadors i ara, deu edicions després, estem a prop dels 60.000», apunta Rosselló, que remarca que la cita dona feina a més de 200 treballadors i que està treballant en accions ambientals a la zona, com la recollida de residus a les platges de la Costa Brava. 

Pineda i Platja d’Aro

Des del festival guixolenc destaquen que les «xifres històriques» d’aquesta edició són possibles gràcies a la versatilitat dels escenaris del certamen, amb el Guíxols Arena, l’auditori a l’aire lliure més gran del país, com a punta de llança. 

A l’antic camp de futbol de Vilartagues, que té capacitat per a 3.700 espectadors amb seient i 5.000 amb pista i grada, s’hi sumen l’Espai Port -enguany restringit només a quatre concerts-; l’església del monestir, seu del cicle de clàssica; a més del teatre, el jardí de la casa Trachsler o la sala Las Vegas. 

Una vintena llarga de les nits de Porta Ferrada han tingut lloc al Guíxols Arena, que aquest estiu també ha acollit el festival Idílic i quatre cites de l’Arts d’Estiu, dos esdeveniments que han arribat a Sant Feliu de Guíxols rebotats de Platja d’Aro i Pineda de Mar, respectivament.

En aquest sentit, el segon tinent d’alcalde i regidor de la Porta Ferrada, Josep Savalls, destaca la consolidació de l’espai Guíxols Arena com a equipament «únic al país» per a la celebració de concerts a l’aire lliure. 

«Aquest any es posa de manifest més que mai, en haver acollit l’Idilic Festival que va rebre més de 10.000 espectadors en un cap de setmana, que sumats al 61è Porta Ferrada, ens dona una assistència total que supera els 70.000 espectadors», assenyala Saballs.