La facturació del sector carni català creix un 22%

Els associats a INNOVACC generen més de 7.000 milions d’euros i sumen més de 21.600 treballadors

Algunes de les autoritats assistents a l'acte d'INNOVACC

Algunes de les autoritats assistents a l'acte d'INNOVACC / INNOVACC

Joel Lozano

Joel Lozano

INNOVACC va néixer l’any 2008 com l’Associació catalana d’innovació del sector carni porcí. Amb els anys es van començar a incorporar empreses i projectes relacionats amb altres tipus d’espècies d’animals i l’any 2021 va canviar de nom incorporant de manera explícita l’àmbit de la proteïna alternativa.

Els canvis a l’entitat, que fa escassos dies va celebrar el seu quinzè aniversari, han provocat també un augment del seu volum de negoci. El clúster de la carn i la proteïna alternativa, actualment, agrupa 134 associats, 119 empreses i 15 institucions. Les empreses associades, en total, facturen més 7.000 milions d’euros, i sumen més de 21.600 treballadors.

Si es comparen aquestes xifres amb les obtingudes fa cinc anys, les empreses associades a INNOVACC han patit un important creixement. L’any 2017 els associats van tancar l’exercici generant més de 4.300 milions d’euros, un 62,79% per sota de les xifres registrades l’últim any. El nombre de treballadors també ha augmentat en més de 4.000 persones, ja que cinc anys enrere els socis donaven feina a 17.000 treballadors.

Tanmateix, és cert que la facturació ha augmentat alhora que també ho ha fet el nombre de socis d’INNOVACC. Actualment, hi ha 33 socis més que l’any 2017. Tot i això, si es calcula de manera proporcional quan factura cada empresa de mitjana, la facturació del darrer any també és superior. De mitjana, cadascun dels associats genera 52,23 milions d’euros, un 22,8% més que l’any 2017, quan de mitjana cada soci va facturar 42,5 milions d’euros.

Ara, aproximadament un 25% dels associats ja treballen amb productes de proteïna alternativa a la carn, ja sigui amb producció, comercialització i/o recerca. «I aquest percentatge continua augmentant any rere any», afirmen des del clúster.

15 anys

El passat 24 de març INNOVACC va celebrar els seus quinze anys en un acte al qual van assistir més de 100 persones, entre ells Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Josep Berga, alcalde d’Olot i vicepresident d’INNOVACC; Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia; Elisabet Sànchez, directora dels Serveis Territorials del DACC a Girona; Joan Martí, director d’Estratègia Empresarial d’ACCIÓ; Albert Bramon, subdelegat del Govern de l’Estat a Girona; a més de gran part dels socis del clúster.

«Som un sector que a tots ens agrada competir, i tenim un punt de trobada on assolir la competència i buscar noves col·laboracions per fer que el nostre sector sigui més potent», va destacar el president d’INNOVACC, Esteve Espuña.

Per la seva banda, el vicepresident d’INNOVACC va assegurar que «l’evolució del clúster és molt bona: s’han fet moltes coses, s’han desenvolupat més de 200 projectes, i es veu una evolució constant, d’una petita estructura de dues persones els primers 7 anys i com ha anat creixent fins ara».

Subscriu-te per seguir llegint