La startup gironina Orpheus valida un 'software' per millorar la qualitat de l'aire al transport públic i en oficines

Va llançar el seu producte al mercat el 2019 i ja ha participat en la gestió de la qualitat de l’aire de més de 700 espais

Els cofundadors d'Orpheus

Els cofundadors d'Orpheus / Orpheus

Redacció

La startup gironina Orpheus ha col·laborat amb la companyia Labaqua per validar la implementació del seu software, que millora la qualitat de l’aire al transport públic i en edificis d’oficines. El projecte ha sorgit arran de l’experiència de les dues companyies per millorarla qualitat de l’aire i ha contribuït a gestionar els ambients en aquests espais. El seu objectiu és millorar la salut de les persones i afavorir l’eficiència energètica, a partir del desplegament d’aquesta tecnologia intel·ligent.

Per impulsar les proves pilot d’aquest projecte, Orpheus ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, per mitjà d’un ajut de prop de 15.000 euros a través del programa d’ajuts a la disrupció empresarial, destinat a incentivar la col·laboració entre startups i corporacions.

Les empreses s’han centrat en dos objectius principals: per una banda, avaluar la viabilitat d’instal·lar dispositius d’Internet de les coses (IoT) en xarxes d’autobusos, i per l’altra, mesurar diferents factors de la qualitat de l’aire (com la concentració de CO2 i de diverses partícules i substàncies orgàniques) per generar protocols de gestió saludable en oficines. A partir de la recollida d’aquestes dades i dels diversos indicadors, la tecnologia d’Orpheus fa possible el que s’anomena “digitalització de l’espai”, és a dir, mitjançant l’ús d’aquest software s’interpreta la informació recopilada, que es posa a disposició dels usuaris i els ofereix recomanacions per a la gestió dels espais.

Espais sostenibles i saludables

El software intel·ligent d’Orpheus permet aconsellar sobre la gestió dels edificis per tal de fer-los més sostenibles i saludables. En concret, disposa de sensors i altres dispositius de la Internet de les coses (IoT), utilitza cloud computing (informàtica en núvol) i incorpora intel·ligència artificial (IA) per a la presa de decisions. D’aquesta manera, ajuda al funcionament dels sistemes de climatització, il·luminació, ventilació i d’ocupació de l’espai, i permet avaluar de manera quantitativa els paràmetres mesurats, alhora que proposa recomanacions per millorar l’aire dels espais interiors, per tal que el sistema aconsegueixi autoregular-se i garantir una bona qualitat de l’aire en tot moment. En conseqüència, aquest procés contribueix també a l’eficiència energètica i a reduir les emissions de CO2 en els espais en què s’instal·la el software.

Segons el cofundador i director de tecnologia d’Orpheus, Massino Angelini, "s’ha demostrat que els mitjans de transport poden ser una peça clau per a la construcció de ciutats intel·ligents i de la infraestructura IoT de la ciutat”, remarca. En referència a la importància de la qualitat de l’aire, ha afirmat que “hi ha estudis que indiquen que un bon ambient interior pot impulsar entre un 4% i un 10% la productivitat”. “I amb la nostra solució hem aconseguit assegurar que l’índex de la qualitat de l’aire interior es mantingui per sota de 100, és a dir, en uns nivells bons o òptims”, destaca Angelini.

«Els resultats del projecte són satisfactoris, ja que hem pogut identificar patrons de ventilació deficient i es va establir un nou protocol de gestió»

Massimo Angelini

A partir d’aquesta col·laboració, Labaqua, que és experta en l’àmbit de la qualitat de l’aire del sector sanitari i farmacèutic, ha pogut adaptar-se per aplicar el software d’Orpheus en espais com grans edificis o mitjans de transport. L’empresa ja té el seu producte en comercialització des de la validació del projecte.

Orpheus és una startup amb seu a Girona fundada el 2019. Té presència a diversos mercats internacionals d’Europa, Llatinoamèrica i Àfrica. Des que el seu producte va llançar-se al mercat el setembre de 2019, s’ha fet servir per a la gestió de més de 700 espais no residencials (d’entre els quals hi ha centres comercials, edificis públics o oficines). Per la seva banda, Labaqua és una empresa fundada el 1991 i forma part de la xarxa de centres d’investigació del grup Agbar, dins del qual ofereix els serveis i solucions del diagnòstic en salut ambiental.