«La governabilitat d’Espanya no és el nostre objectiu, sinó defensar Catalunya»

L’exalcaldessa de Girona s’estrenarà com a diputada tenint clar que hi ha «molta feina per fer» pel dèficit d’inversions

La diputada electa de Junts a Girona, Marta Madrenas.

La diputada electa de Junts a Girona, Marta Madrenas. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Han perdut vots a Girona però han mantingut els dos diputats. Quina valoració en fa?

Estic agraïda pel suport dels independentistes que ens han mantingut la confiança però analitzarem bé els resultats perquè hem perdut vots i no ho veiem positiu.

A què es deu aquest retrocés?

Hi ha molts factors que hi han tingut a veure, com per exemple l’abstenció. La data ha estat mal escollida i la gent estava cansada per la proximitat amb les altres eleccions. També cal tenir present la por a l’extrema dreta i optar pel vot al PSC, creient-se que era un vot «útil». Però el que més ens preocupa és que hi ha hagut un toc d’atenció als partits independentistes.

Per què s’ha castigat l’independentisme?

Hi ha molta frustració. En el nostre cas, el càstig ha sigut menor però no és cap consol perquè també hi ha sigut. No s’està trobant la fórmula adequada per avançar cap a l’autodeterminació. Ens volem prendre seriosament aquest emprenyament de certa part de l’independentisme per tal de buscar solucions.

Com els ha pogut perjudicar la crida de l’independentisme a l’abstenció?

La decisió de no anar a votar s’enfronta a la responsabilitat democràtica. Però també és una decisió madura si és volguda. Nosaltres hem demanat el vot i la confiança de la gent i també hem d’analitzar aquesta resposta. Tothom ha de fer el que cregui més adequat però defensem que no és bo abandonar cap institució perquè val la pena lluitar. Ara tothom diu que som decisius, però si tinguéssim més força encara hauria sigut millor per a Catalunya. No abandonarem cap trinxera ni els compromisos que hem fet durant la campanya.

Per tant, no facilitaran la investidura de Sánchez si es produeix el cas?

El nostre objectiu no és assegurar la governabilitat d’Espanya, sinó defensar Catalunya i avançar cap a l’autodeterminació i aconseguir l’amnistia total. M’hi vaig comprometre i aquest és el contracte amb la ciutadania. Per tant, treballarem en aquesta línia perquè és l’única manera d’aconseguir l’estat propi.

Hem parlat molt clar i la ciutadania sabia perfectament quina era la nostra línia, serem coherents

Si no hi ha acord, una repetició electoral podria enfortir PP i Vox. Tem aquest escenari?

Això és avançar moltes pantalles. Hem parlat molt clar i la ciutadania sabia perfectament quina era la nostra línia; ens sentim completament compromesos, volem ser coherents i serem coherents.

Faran alguna estratègia conjunta amb ERC?

Ja ens hem posat a treballar amb rigor, no volem fer estratègies externes que puguin produir més dificultats; anirem treballant cap endins, nosaltres tenim clar quin és l’objectiu.

Veu possible una aliança entre el PSOE i el PP per evitar dependre dels partits independentistes?

És complicat però ho veig tot possible, bé que ho han demostrat fins ara pel sol fet d’anar en contra de Catalunya.

Com valora la baixada de l’extrema dreta?

És positiu i òbviament ens n’alegrem. Un cop dit això, per a nosaltres el PP i el PSOE actuen de la mateixa manera cap a Catalunya, ja que tant si governa un com l’altre els catalans en sortim damnificats.

Com afronta l’estrena al Congrés dels Diputats?

Hi ha molta feina per fer; els catalans estem abandonats per part de l’Estat. Fan falta moltes inversions, hi ha dèficit fiscal i un abandonament de les persones amb dependència, a més de mancances en salut. Però primer hem de veure com es formarà el govern a Espanya. 

Subscriu-te per seguir llegint