Últim debat a Girona: ERC es deixa estimar

Els republicans no es mullen malgrat ser un soci cobejat tant per Junts com per Guanyem

Els candidats gironins, amb els responsables de Catalunya Ràdio.

Els candidats gironins, amb els responsables de Catalunya Ràdio. / Marc Martí Font

Laura Fanals

Laura Fanals

Catalunya Ràdio ha celebrat l’últim debat entre els candidats de Girona ciutat, que ha deixat poques sorpreses. Més enllà de les discussions que ja s’han anat sentint durant els últims quinze dies en matèria d’habitatge, turisme o mobilitat, el bloc dedicat als pactes -que es preveuen imprescindibles- no ha aportat gaire llum: la candidata de Junts, Gemma Geis, ha reiterat la seva voluntat de tenir un govern independentista (és a dir, amb ERC i/o Guanyem), mentre que el cap de llista de Guanyem, Lluc Salellas, ha insistit que el seu soci prioritari és ERC, i ha instat el candidat republicà, Quim Ayats, a mullar-se. Aquest, però, no ha volgut fer-ho, tot mostrant-se convençut que ERC té «el milllor projecte» i que estan disposats a pactar amb qui s’hi vulgui sumar. La socialista Sílvia Paneque, per la seva banda, ha considerat que la ciutadania «demana canvi».

Les moderadores del debat, Marina Romero i Clara Jordan, han recordat que cap enquesta situa cap partit ni remotament a prop de la majoria absoluta, de manera que els pactes tornaran a ser imprescindibles en el proper mandat. Per això, han demanat als candidats que es «mullin» de cara a possibles aliances a partir de diumenge. La resposta de Geis no ha estat cap sorpresa, ja que des del principi de campanya ha manifestat que vol un Govern independentista, malgrat que, des del seu punt de vista, s’està preparant «una operació d’Estat» perquè guanyi el PSC a la ciutat. 

El candidat de Guanyem, Lluc Salellas, ha estat encara més específic. Després de quatre anys fent oposició a moltes de les polítiques de Junts, Salellas ha assenyalat que el seu soci prioritari és ERC, tot garantint que la seva política de pactes no dependrà de Barcelona ni de Madrid, sinó que es farà exclusivament en clau local. Tot seguit, ha comminat ERC a posicionar-se i dir amb qui preferiria pactar, si amb Geis o amb ell mateix, tenint en compte que van ser les dues forces més votades l’any 2019. Ayats, però, no ha volgut decantar-se per cap de les dues opcions i, convençut que faran uns bons resultats (van ser quarta força el 2019), s'ha mostrat obert a pactar amb qui vulgui sumar-se al seu projecte. 

Des del PSC, Sílvia Paneque s'ha mostrat disposada a ser l’alcaldessa «de tots els gironins», independentment de la seva ideologia. De cara a possibles pactes, tot i que tampoc ha volgut mullar-se, ha assenyalat que la ciutadania «demana canvi» (concepte en el qual tant ella com Salellas han insistit durant la campanya), i creu que Girona ha de «tornar a tenir ambició com a ciutat». 

Mentrestant, la candidata de Ciutadans, Camino Fernández, ha marcat la seves línies vermelles a «partits que respectin la Constitució i tota la ciutadania, sigui quina sigui la seva opinió». Finalment, Carles Ribas (Ara-Pacte Local) ha vaticinat que, al final, cap partit s’acabarà posant d’acord: «Alguns perquè són sectaris, altres perquè dependran dels pactes de la Diputació o Barcelona... i al final, el que s’ha de resoldre és el dia a dia de la gent», ha indicat. Per això, s'ha mostrat a sumar-se al projecte «que més beneficiï Girona». 

Habitatge, turisme i mobilitat

Més enllà dels possibles pactes, el debat ha servit als candidats per refermar les seves posicions en els que han estat els principals temes de la campanya: habitatge, turisme i mobilitat. Els partits han tornat a exhibir les seves discrepàncies sobre el topall del 15% de pisos turístics, i han sorgit les crítiques de l’oposició davant la falta d’habitatge de protecció oficial. Malgrat la defensa de Geis que Girona és una ciutat on molta gent vol venir a viure, Guanyem ha lamentat l’increment dels preus del lloguer i Ribas ha recordat que molts joves han d’anar-se’n a viure a altres pobles perquè no es poden permetre un habitatge a la ciutat. 

La majoria dels partits han estat d’acord en què caldrà abordar la reforma del carrer de la Creu, mentre que la necessitat de fer arribar la Girocleta fins a la Universitat ha estat una altra de les qüestions que s'han posat sobre la taula. També ha sorgit la qüestió de la Zona de Baixes Emissions, de la qual encara hi ha molts dubtes sobre com s’implementarà. La necessitat de reforçar els autobusos o la proposta d’ERC per peatonalitzar la plaça Catalunya han estat altres temes que han sorgit durant el debat.