Lamine Yamal, el jugador més jove que marca amb una selecció europea en 117 anys «És com un somni, soc molt feliç per jugar amb Espanya»

Lamine Yamal i Nico Williams celebrant el setè gol de la selecció

Lamine Yamal i Nico Williams celebrant el setè gol de la selecció / REUTERS / IRAKLI GEDENIDZE

Raúl Paniagua

El 8 de setembre és un dia que mai oblidarà Yamine Lamal, el fantàstic talent del Barça que també trenca barreres i rècords amb la selecció espanyola. El jove blaugrana tenia aquest divendres el somni de debutar amb ‘la Roja’ i els astres es van alinear per confirmar una estrena que passarà a la història del futbol europeu.

Lamal va substituir el lesionat Olmo poc abans del descans i no va trigar a deixar mostres de la seva classe i desequilibri fins que va arribar el moment de més èxtasi. L’extrem de Mataró va fer el setè gol d’Espanya a Geòrgia amb un precís xut amb l’esquerra i es va convertir en el golejador més jove de tots els temps en qualsevol partit de classificació disputat mai a Europa.

16 anys i 57 dies

I no només això. Amb 16 anys i 57 dies el blaugrana és el futbolista més jove que marca amb qualsevol selecció europea i en qualsevol tipus de partit en els últims 117 anys (des del 7 d’octubre de 1906, quan l’hongarès József Horváth va marcar amb 16 anys i 12 dies en un amistós), segons va informar Míster Chip, expert en estadístiques.

Lamine Yamal, que es va decantar per jugar amb Espanya en lloc del Marroc, país originari del seu pare, també va fer miques dos rècords de precocitat del seu company Gavi, el de debutant més jove amb Espanya i del golejador més jove. El migcampista andalús va debutar amb ‘la Roja’ amb 17 anys en un partit disputat a San Siro el 2021.

El Marroc o Espanya?

El jugador del Barça comentava amb naturalitat els seus rècords. «És com un somni, soc molt feliç, he de donar les gràcies als meus companys, a l’entrenador i a tots els que m’han ajudat en aquest camí. Les passades dels companys són d’un nivell molt alt», va assegurar Yamal, l’autèntic protagonista de la tarda a Geòrgia.

«El Marroc o Espanya? S’ha vist que soc molt feliç amb la decisió, farem moltes coses junts», va afegir la nova perla del Barça, que fins i tot va eclipsar el capità Álvaro Morata, autor del seu primer triple amb la selecció. «Amb 16 anys recordo que jo portava una bona empanada i ell, Lamine, és aquí competint, jugant amb el Barça i amb la selecció espanyola. És increïble», va reconèixer el davanter de l’Atlètic.

«Marcarà una època»

En la selecció ja es comença a veure amb quins jugadors s’entendrà més. El primer a abraçar el blaugrana va ser Nico Williams, l’extrem de l’Athletic, que va entrar al camp alhora que Yamal, en el seu cas pel lesionat Asensio.

«Amb 16 anys recordo que jo portava una bona empanada i Lamine és aquí competint, jugant amb el Barça i amb la selecció espanyola. És increïble»

Álvaro Morata

— Capità de la selecció

«És un noi excepcional, és una meravella ser amb ell aquí. Crec que marcarà una època. Té 16 anys, és a quart de l’ESO. L’acollirem i el protegirem molt bé», va apuntar l’autor del sisè gol. Nico i Lamine, nous referents d’una selecció refrescant que es va passejar a Geòrgia.

Planter meravellós

La victòria suposa un bot salvavides per al seleccionador De la Fuente, que ha hagut d’afrontar setmanes complicades després dels seus aplaudiments a Rubiales en l’assemblea que va tenir lloc després de l’escàndol pel petó no consentit a Jenni Hermoso.

Aquest divendres va poder disfrutar d’un triomf culminat amb el gol de Yamal, la guinda perfecta. «Lamine? Això garanteix el futur del futbol espanyol, tenim un planter meravellós, celebrem que gent tan jove hagi fet això», va assenyalar el preparador.