Congrés a Girona sobre els nous models de recollida de residus

El Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress se celebrarà al Palau de Fires entre el 18 i 20 d'abril i oferirà diferents ponències, debats i taules rodones

El #wasteinprogress de l'any passat.

El #wasteinprogress de l'any passat. / DdG

Redacció

La cinquena edició del Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress que se celebrarà al Palau de Fires de Girona entre el 18 i el 20 d'abril. Aquesta és una de les novetats, ja que per primera vegada es repartirà en tres jornades completes (matí i tarda). A més, tindrà com a fil conductor la implantació de nous models de recollida de residus amb identificació del generador. Per l'edició d'enguany hi haurà un total de 28 expositors i la previsió és arribar als 1.500 assistents, el rècord aconseguit l'any passat.

Uns dels debats que es van dur a terme l'any passat en el #wasteinprogress.

Uns dels debats que es van dur a terme l'any passat en el #wasteinprogress. / MARC MARTI FONT

El #wasteinprogress d'enguany porta com a nom «Oportunitats i reptes dels sistemes de recollida de residus amb identificació». El congrés comptarà amb diferents ponències, debats i taules rodones que tractaran diverses experiències en l'àmbit internacional, estatal i català. En aquest sentit, es debatrà sobre els problemes i reptes que els municipis han d'afrontar a curt termini per posar en marxa de manera encertada i eficient aquests sistemes amb l'objectiu de complir els requisits de recollida selectiva que fixa el nou marc legal estatal i europeu i assolir l'excel·lència en les noves implantacions.

El Palau de Fires va acollir l'any passat 1.500 assistents.

El Palau de Fires va acollir l'any passat 1.500 assistents. / DdG

Per això, es comptarà amb el testimoni de regions i ciutats d'àmbit internacional, com les italianes Treviso, Pisa o Monza, o també la romanesa Bihor. Experiències més properes seran les de Madrid, Usurbil (País Basc), Manlleu, Tarragona o la mateixa Girona.

Un dels col·loquis que es va celebrar l'any passat.

Un dels col·loquis que es va celebrar l'any passat. / DdG

Diferents temàtiques

Per ampliar el contingut que ofereix el Fòrum, per primera vegada hi haurà tres jornades completes d'activitats i es tornarà a combinar diferents formats amb l'objectiu de reunir experiències per analitzar el present i fomentar el debat, al mateix temps que vol crear coneixement de causa per definir una visió de futur compartida i eficient.

El primer dia, el dimarts 18 d'abril, es posarà èmfasi a les oportunitats i els reptes tecnològics, mentre que l'endemà, es tractarà sobre les oportunitats i els reptes jurídics. L'últim dia de congrés, el 20 d'abril, estarà centrat en les oportunitats i els reptes conductuals.

«El #wasteinprogres sens permet avançar en aquest sentit i, a la vegada, ens converteix en la capital europea del sector de la recollida de residus»

Marta Madrenas

— Alcaldessa de Girona

Girona, «capital europea de la recollida de residus»

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, explicava que a la ciutat «estem assolint unes molt bones xifres de recollida selectiva, però hem d'estar atents a les novetats del sector i a com aplicar-hi les innovacions tecnològiques». En aquest sentit, apuntava que el #wasteinprogress «ens permet avançar en aquest sentit i, a la vegada, ens converteix en la capital europea del sector de la recollida de residus».

El Palau de Fires es va omplir l'any passat.

El Palau de Fires es va omplir l'any passat. / DdG

Per la seva banda, la directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, assenyala que el Fòrum «ha esdevingut un esdeveniment important amb un alt reconeixement en l’àmbit estatal i ha sabut trobar amb encert el seu format ideal i un contingut atractiu. S’és molt curós i exigent a l’hora d’escollir les experiències any rere any i crec que s’ha assolit l’excel·lència pel que fa a l’organització, l’elaboració del programa i l’assistència. És un esdeveniment que dona resposta a aquells reptes que tenen els ajuntaments a partir d’experiències que ja s’han provat i funcionen».

El #wasteinprogress es va celebrar per primera vegada l'any 2017. Des de llavors ha anat creixent i ha esdevingut un referent per empreses i administracions de l'Estat que volen compartir experiències al voltant de la gestió de residus i la voluntat de millorar les ciutats i el futur dels seus habitants.

La tendència ha estat sempre a l'alça i, malgrat el parèntesi de dos anys a causa de la pandèmia, l'any passat es va celebrar la quarta edició amb rècord d'assistència. 1.500 persones van acudir a la cita, a més de 620 administracions i 25 empreses especialitzades.